„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kálmán: A Fidesz megszállta és szétzilálta a köztársaságot

18/05/2022 01:29

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"A választási eljárásról szóló törvény valódi feladata a népakarat kifejezése. De hogyan tud a népakaratnak megfelelni ez a törvény, ha a választáson részt vevő egyik erő – a Fidesz – megszállta és szétzilálta a köztársaságot? Ez a kormány alkotmányellenesen a hatalom kizárólagos megszerzésére és megtartására törekszik" – véli Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője.

2022. május 17. Megbeszéljük - részlet 22.05.17. Kálmán Olga
20:16
00:00

Hétfőn a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője, Gyurcsány Ferenc a parlamentben napirend előtti felszólalásában kijelentette, hogy pártjával "a megalakuló kormányt törvénytelennek tekintik". Szerinte nem attól törvényes valami, hogy fenntartja a jogszerűség "látszatát". Ezzel kiváltva Kövér László haragját. A frakcióvezető, tartózkodott a házirend bárminemű megsértésétől, nem káromkodott, nem tartott fel transzparenseket, hanem egyszerűen kifejtette érvekkel alátámasztva álláspontját.

"Úgy tudtam, hogy a Kövér Lászlónak, mint házelnöknek pontosan meghatározott feladatai vannak" mondta Kálmán Olga. A DK frissen kinevezett frakciószóvivője hozzátette, a házelnök feladata az ülésnap pártatlan lebonyolítása. Ehhez képest Kövér – tartózkodva konkrétumok emlegetésétől – azzal fenyegetőzött megvonja a szót Gyurcsánytól, ha elmondja a véleményét. Kálmán szerint ez a gondolatrendőrséghez hasonló magatartás. "Ne gondoljon semmit a megfogalmazott véleményről a levezető elnök, hanem vezesse le az ülésnapot!" – foglalta össze véleményét Kálmán.

Hozzátette, mire alapozta véleményét Gyurcsány: Bár

  • van választási eljárásról szóló törvény,
  • annak megfelelően, a határidőket betartva tűzik ki a választások időpontját,
  • vannak szavazókörök (ha át is rajzolta a Fidesz azokat),
  • vannak szavazóbiztosok,
  • van elegendő szavazólap,

ez a jogszerűségnek mindössze a látszata. "A választási eljárásról szóló törvény valódi feladata a népakarat kifejezése. De hogyan tud a népakaratnak megfelelni ez a törvény, ha a választáson részt vevő egyik erő – a Fidesz – megszállta és szétzilálta a köztársaságot? Ez a kormány alkotmányellenesen a hatalom kizárólagos megszerzésére és megtartására törekszik" – foglalta össze. Hangsúlyozta, ennek része a médianyilvánosság és a nyilvánosság általánosan.

Kálmán Olga
 
Kálmán Olga
 

Kifejtette, mindenképp meg kellett próbálni a jelenlegi szabályok szerint is indulni a választásokon. A parlamentbe pedig azért kell beülnie minden ellenzéki pártnak, mert a nép akaratát – de legalábbis azokét, akik rájuk adták le a szavazatukat – ki kell fejezni, képviselni kell.

A Fidesz ezzel szemben nem tett semmi mást, mint magyart magyar ellen fordított. 12 éve hitegeti azzal a szavazókat, hogy fenyegetés néz rájuk, és csak a Fidesz jelent védelmet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kálmán Olgával
2022.05.17., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György