„Támogassa
Reggeli gyors

Júliusban lehetséges a svéd NATO-csatlakozás

16/06/2023 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Pål Jonson svéd védelmi miniszter szerint júliusban lehetséges a svéd NATO-csatlakozás, a török részről elhangzott negatív kijelentések ellenére is – írja a stockholmi Dagens Nyheter. A Tageszeitung azt írja, hogy július hetedikén tervezik a magyar parlamenti szavazást a svéd csatlakozás ratifikációjáról, és hogy erre Ankarában is hamarosan sor kerülhet.

2023. június 16. Reggeli gyors - részlet 22.06.16. Kárpáti János lapszemléje
04:47
00:00

A taz – a berlini Tageszeitung – a NATO-országok védelmi minisztereinek tanácskozásáról szóló beszámolójában lehetségesnek tartja, hogy még az atlanti szövetség július 11-12-én tartandó csúcstalálkozója előtt lezáruljon az északi bővítés folyamata, tehát Svédország is taggá váljon. Derűlátását a lap arra alapozza, hogy Budapesten ismertté vált, július hetedikén tervezik a magyar parlamenti szavazást a svéd csatlakozás ratifikációjáról, és hogy erre Ankarában is hamarosan sor kerülhet. Ami azonban Ukrajna NATO-tagságának – a minap az Európai Parlament által sürgetett – ügyét illeti, azzal kapcsolatban Boris Pistorius német védelmi miniszter a taz szerint lehűtötte a várakozásokat: kijelentette, hogy Ukrajna jövője ugyan a NATO-ban van, de a csatlakozásra nem kerül sor addig, amíg a területén háború dúl.

A stockholmi Dagens Nyheter idézi Pål Jonson svéd védelmi minisztert, aki szerint júliusban lehetséges a svéd csatlakozás, a török részről elhangzott negatív kijelentések ellenére is. A svéd kormány nem kívánja teljesíteni Erdogan török elnök újabb követeléseit, hanem ragaszkodik a tavaly született megállapodáshoz.

Magyarország nem kér a diverzitásból

Magyarországnak gondja van a befogadás és a diverzitás elvével, ezért nem csatlakozik az európai uniós tagországok azon csoportjához, amelyek össze kívánják hangolni egymással a startup vállalkozásokkal kapcsolatos politikájukat – írja a Politico amerikai hírportál európai kiadása. Az ESNA-ként emlegetett csoportot 2021-ben hozták létre, és eddig 15 EU-tagállam csatlakozott, de a többiek is jelezték ez irányú szándékukat, kivéve Magyarországot. Más országok jobbára azért késlekednek a hivatalos belépéssel, mert még nem döntötték el, ki legyen a képviselőjük az ESNA-klubban.

A belépőknek el kell fogadniuk nyolc olyan követelményt, amely a startupok támogatásának bevált, jó gyakorlatainak az átvételére vonatkozik. Arthur Jordão, az ESNA igazgatója a párizsi VivaTech startup vásáron elmondta a Politicónak: a magyaroknak a hetedik ponttal van gondjuk, amely a befogadás és a sokszínűség követelményét fogalmazza meg.

A portál megjegyzi: Orbán Viktor kormánya gyakran kerül összetűzésbe az Unióval a progresszív politikát érintő kérdésekben. Jelen esetben a diverzitási követelményre vonatkozó klauzula azt tartalmazza: ösztönözni kell a startup cégeket, hogy etnikai háttérre, nemre, vallásra, életkorra és szexuális orientációra tekintet nélkül válasszák ki alkalmazottaikat. Egyedül a magyarok zárkóznak el emiatt az ESNA-klubtagságtól. A klub irányítása egyébként jórészt olyan országok felelőssége, amelyek éppen ellátják az EU soros elnökségét, vagy arra készülnek, így a magyar távolmaradás ebből a szempontból is problémákat vet fel.

Blokkoló kisebbséget szervez Lengyelország

A múlt héten az uniós tagországok kormányai végre megállapodásra jutottak egymással az új európai menekültügyi és migrációs politika tartalmát illetően, de most Lengyelország az Európai Parlamentben arra tesz kísérletet, hogy úgynevezett blokkoló kisebbség megszervezésével megfúrja az alku hivatalos uniós jóváhagyását – írja az EurActiv brüsszeli hírportál.

A migráció szempontjából frontországnak számító Ciprus, Görögország, Olaszország, Spanyolország és Málta történelmi jelentőségűnek nevezte, méltatta a megállapodást, amely szolidaritást ír elő a tagállamok számára. Ez a szolidaritás alapértelmezés szerint abban nyilvánulhat meg, hogy migránsokat vesznek át a túlságosan nagy nyomásnak kitett országoktól, de a személyek átvételét ki lehet váltani anyagi hozzájárulással is. A kvóta szerinti befogadás elutasítása tehát egyfajta pénzbüntetéssel jár. Ezt a kompromisszumos megoldást azonban nem az összes uniós tagállam egyetértésével, hanem minősített többséggel szavazták meg. Lengyelország és Magyarország ellene voksolt a Tanácsban, abban a testületben, amelyben a tagállami kormányok dolgozzák ki közös álláspontjukat. Ahhoz azonban, hogy ez az álláspont elfogadott uniós döntés legyen, az Európai Parlament egyetértése is szükséges. Mint az EurActiv írja, a lengyelek most igyekeznek kellő számú ellenzőt toborozni az EP-ben.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.06.16., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János