„Klubrádió
Reggeli gyors

Juhász: A legsúlyosabb kommunista időket idézi, hogy a pártállam az ellenségeit megfigyeli

19/07/2021 11:02

| Szerző: Klubrádió

Orbán zsarolásra, megfélemlítésre játszik, olyan rendszert épített fel, hogy meglegyen a kétharmada. Most pedig megfigyelteti azokat, akiknek a feladata a Fidesz lopásainak, a hazaárulás feltérképezése. Juhász Péter egy honlapot indított, ami bűnlajstroma az orbáni bűnöknek.

Elindult a Nerpedia.hu, ami összegyűjti a kormányzat elmúlt 11 évének minden ügyét. Az oldalt Juhász Péter ellenzéki aktivista, a megszűnt Együtt párt volt elnöke indította, aki a reggeli gyorsban beszélt a motivációról.

2021. július 19. Reggeli gyors - részlet 21.07.19. Juhász Péter
12:55
00:00

Juhász ezzel a honlappal nem csupán valamiféle képet akar felrajzolni az Orbán-rendszerről, hanem  leginkább azt szeretné elérni, hogy az ott megjelentetett információknak nagyobb hatása legyen azokra a fiatal szavazókra, akik az elmúlt 10-11 évben nőttek fel, és nem emlékeznek az ebben az időszakban "elkövetett bűnökre, amiket az Orbán-kormány elkövetett ellenük, az itt élők ellen" - mondta a Nerpedia.hu-ról. "Ez egy szisztematikusan összegyűjtött bűnlajstrom videókkal, adatokkal, cikkekkel kereshető formátumban.

Az oldalra kattintva egylőre csak településekre lehet rákeresni, de nemsokára majd személyekre és ügyekre is szűrhető lesz az adatbázis. Az ötlet az oldal létrehozására három hónapja jött, amikor Juhász Hadházyval beszélgetett, majd megkereste egy informatikusokból álló társaság. "Nélkülük és a támogatók nélkül nem jöhetett volna létre. Jelenleg fél tucat ember dolgozik, hogy az adatok felkerüljenek". 40 fölött van azok száma, akik jelezték, hogy részt vennének a munkában. De még várnak további segítőket, támogatókat.

Az oldal további célja Juhász szerint, hogy ha megvalósul egy kormányváltás, akkor ezen lista alapján lehet majd látni, hogy "milyen bűnöket kell számon kérni a most regnáló hatalmon, és ne akkor kezdjenek neki elkezdeni összegyűjteni".

Az oldal célja nem az, hogy új ügyeket hozzanak ki, hanem hogy megtámogassa "a jól dolgozó oknyomozó újságírókat azzal, hogy rendszerezi az információkat, és segít eljuttatni azokat az emberekhez". 

"Olyan számban termelődnek az ügyek, hogy az elképzelhetetlen". Juhásznak fontos visszajelzés volt, amikor a saját videócsatornáján, a Youtube-on szintén gyűjteni kezdte az ügyeket, úgy, hogy kisebb területeket választott ki, bemutatva egy-egy helyi kiskirály ügyeit, és sorban jelentkeztek a helyiek, hogy még ők sem tudták számon tartani ezeket az eseteket. "Sokkal súlyosabb az arány, mint amit bárhol olvasunk. A pénzek jelentős részét lopja el a Fidesz".

Juhász beszélt arról a vasárnap kitört botrányról is, amelyből kiderült, hogy "kémszoftverrel azokat figyeli meg az orbáni hatalom évek óta, akik éppen ezeket az ügyeket, vagy az orosz, a kínai viszonyok alakulását kísérik figyelemmel, hogy milyen módon árulja a hazáját Orbán. Ezeket az embereket figyeli meg".

"Világbotrány, ilyen csak diktatúrákban fordul elő", mondta. Majd visszaemlékezett azokra az időkre, amikor néhány éve kiderült, hogy a kormány Olaszországból bérelt fel paparazzikat, hogy figyeljék meg őt, illetve Vonát és Spéder Zoltánt. Akkor azt gondolták, hogy milyen durva a hatalom, hogy ilyen lesifotósokkal követik le a magánéletüket, majd cikkek jelentek meg róluk. A propaganda az információkat arra használta fel, hogy lejáratókampányokat szervezzen ellenük, de Juhász szerint akkor még nem gondolták, hogy a "kormány a nemzetbiztonsági szolgálatot felhasználva a pártállam ellenségeit figyeli majd meg, ami a legsúlyosabb kommunista időket idézi".

Ha valaki szerint nem diktatórikus berendezkedés, ami van, az menjen vissza az általános iskolába, mondta.

Juhász szerint a trumpista, orbánista politika arról szól, hogy minél nagyobb zavart keltsen. És ha vannak, akik elhiszik a laposföldes, gyíkemberes teóriákat, akkor bármit hajlandók elhinni. "Orbán olyan rendszert állított fel, hogy a választóknak egy kisebb részével elő tudja állítani a maga kétharmadát. Kijelenthető, hogy csalási mechanizmusokkal, propaganda eszközökkel, a megfélemlítéssel képes előállítani egy olyan helyzetet, hogy bár nagyon sokan érzik a bőrükön, hogy nem jó irányba megy az ország, de például a közmunkás, a hivatalban dolgozó az állásával játszik, ha ha nem fotózza le a szavazólapját, ha nem tesz eleget a felsőbb utasításnak, ha nem megy békemenetre, vagy nem küldi vissza a nemzeti konzultációt. "Orbán a zsarolásra, megfélemlítésre játszik, ezzel tartja meg a hatalmát".