„Támogassa
Szavakon túl

Jordán Adél: Kriszta, a párom segített, hogy ne féljek

8/05/2024 08:00

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Egyszer csak így összecsattantak, mondta a színésznő a Székely Kriszta rendezővel való ötéves kapcsolata kezdetéről Kadarkai Endre klubrádiós műsorában. Az édesanyja a hírtől pánikrohamot kapott, de most már örül, mert a lánya boldog. Az országnak szerinte szüksége lenne egy alapos érzékenyítésre. Jordán Adél arról is beszélt, hogy színészként nagyobb elismerésre vágyik: "többször éreztem magam sokkal jobbnak, mint amennyire nem díjaztak engem".


"Elképesztően hamar és nagyon őszinte voltam az összes körülöttem lévővel, szüleimmel, gyerekemmel és a Tomival is - idézte fel a színésznő a Szavakon túl című műsorban, hogyan közölte a hírt a családjával és ma már exférjével, Keresztes Tamás színésszel. - Azt éreztem, hogy ez nem megy máshogyan. És mindenki a vérmérsékletéhez képest fogadta. Annyit mondanék, hogy az Andor fiam volt szerintem bárki közül a legelfogadóbb és a legnyitottabb erre a dologra, és a mai napig az."

Ma már sokat nyugodott ebben a kapcsolatban: "Ez öt éve van, ezek a kishitűségek, amik bennem voltak, ezek az ítélkezéstől való félelmek, amiben úgy érzem, hogy gyógyulnom kellett, abban Kriszta nekem rengeteget segített a figyelmével. Azzal, amilyen stabil, ahogy engem le tud földelni, a szétszórtságomban, abban, hogy állandóan sok vagyok. Én valamennyire visszavettem, tehát amivel te most találkozol, ez már a visszafogottabb Jordán Adél" - mondta Kadarkai Endre riporternek.

A kapcsolat, mint mondta, "hamar megtörtént". Mindannyian a budapesti Katona József Színház társulatának tagjai voltak, és öt évvel ezelőtt közös munkán kezdtek dolgozni, A Platonov című Csehov-darabon. "Most már nagyon nevetünk ezen, mert tényleg nagyon váratlan volt, hogy tíz évig semmi, és egyszer csak így összecsattanni. És azt éreztük, annyira védtük az egészet, hogy a színházon belül is, hogy aki csak fel merte húzni a szemöldökét, hogy what the fuck, akinek ez nem természetes, annak annyi. Aztán később röhögtünk mi magunk is ezen, hogy miért ne csodálkozott volna bárki, ez egy meglévő társulat a dinamikájával, és ezzel teljesen felkavartuk az egész csapatot."

Jordán Adél arról is beszélt, hogy az édesanyja, Lázár Kati színésznő nagyon féltette ettől a kapcsolattól. "Azt gondolta, hogy meg vagyok bolondulva, és ez csak egy átmeneti állapot. De nem azért, mert ő lány, hanem, hogy mit csinálok a családommal, a gyerekemmel. Azt mondta a Krisztának, hogy jó, akkor esküdj meg, hogy mindig szeretni fogod az Adélt, de ez két és fél héttel azután volt, hogy ez így kiderült, hogy mi egyáltalán együtt vagyunk. Izgult a Kriszta, de képzeld el, hogy megesküdött." Lázár Kati az áldását adta, és azóta teljesen el van lágyulva. "Nem is az, hogy mindig szeretni fog, hanem hogy boldoggá tesz engem, érted?" - kérdezte.

Az országnak Jordán Adél szerint szüksége lenne egy nagyon alapos érzékenyítésre: "De nem én leszek az az ember, aki érzékenyít, mert nem bírom lelkileg. Engem a kommentek nagyon bántanak, és ez nem tudom, hogy ez mi, biztos nem szabad ezzel foglalkozni, én rámegyek. Én azért is, tehát én a coming out-om után is, meg a Jordán Adél előadás után is, amiben erről szó volt, én azért is nagyon nehezen viseltem, mert ezekkel a kommentekkel egyszerűen nem tudok mit kezdeni." Mint mondta, azért is döntött a coming out mellett, mert elébe akart menni a pletykáknak.

Többször éreztem magam sokkal jobbnak, mint amennyire nem díjaztak engem

A színésznő arról is beszélt, hogy színészileg elégedett magával, mint mondta ismeri a színészmesterség csínját-bínját, úgy érzi tényleg belead apait-anyait, utalt viccelődve a Kossuth-díjas színész szüleire, és nagyon jó és sok szerepet kap a színpadon. "De többször éreztem magam sokkal jobbnak, mint amennyire nem díjaztak engem" - utalt a szakmai elismerésének a hiányára: a díjait kevesli. A Pintér Béla rendezte Ascher Tamás Háromszéken című előadásban játszott szerepéért megkapta ugyan a kritikusok díját, de ezt is kicsit szomorúan vette tudomásul, mert női mellékszereplőként díjazták, pedig női főszereplője volt a darabnak.


Színházban olyan sokat szerepelt, hogy a covid előtt már ki volt égve szakmailag. Ibsen klasszikusa, a Hedda Gabler című színdarab főszerepének, a drámairodalom egyedülállóan nagyszabású hősnőjének alakítása különösen megviselte, ha sokat kellett játszania: "És ez tök nehéz a Krisztának, aki ugye rendezte a Hedda Gablert, és azt gondolta, hogy egy ilyen szereppel ajándékoz meg, hogy ez nekem egy micsoda öröm. Közben már egy nappal előtte testileg is úgy megviselt, a szemem még másnap is dagadt a sírástól. Minden bajom van, mint akit összevertek, és nagyon nehéz nekiugrani egy ilyen szerepnek, és amikor sokat játszottam, szinte mindennap ilyeneket, akkor azt éreztem, hogy elég volt, megyek egy tanyára. Én most minden évben már azt kértem, hogy picit kevesebbet, és ezt meg is tette a színház. Nagyon szépen bánnak velem, szerintem mindenkivel, de próbálnak ezeknek az igényeinknek eleget tenni, akkor is, ha valaki többre vágyik, akkor is, ha valaki kevesebbre. És én most eljutottam oda, hogy 8-10 előadásom van egy hónapban, ami szerintem ebben a korban, 40 x évesen már egy jóleső feladatmennyiség. Tudok magammal is foglalkozni."

Filmes szerepeivel kevésbé elégedett, hisz kevés filmben szerepelt. Butácska szerepekbe hívták eleinte, Sas Tamás-filmjeibe, de egy idő után ezekre a karakterekre nemet mondott, és utána nem kapott olyan lehetőségeket, mint a színházban. Egy rendező egy castingon azt mondta "hogy túl karakteres az arcom, ezzel gondolom az orromra utalt" - mesélte.

Az orrával sokáig hadilábon állt: "színésznőként fájt ez, nőként nem. Nőként azt tudtam, ha valakire hatni szeretnénk, az meg is hatódik." Mára megbékélt az orrával is. "Úgy, hogy nagyon szeretek tükörbe nézni, és szeretem az arcomat, szeretem az orromat, szeretem magamat, harmonikusnak találom, ehhez nyilván az kellett, hogy én belül harmonikus legyek önmagammal.". És hogy hogyan tud hatni? "Hát elképesztő energiáim vannak. Most már máshogy hatok, mint régebben. Egyrészt az életkoromból fakadóan le is csendesedtem, de egy pici tudatosság is van már ebben."

Jordán Adél:
Jordán Adél, színésznő, a budapesti Katona József Színház tagja. Édesapja Jordán Tamás, a Nemzet Színésze és Kossuth-díjas színművész, édesanyja Lázár Kati, Kossuth-díjas színésznő. A diploma után 2003-ban az egri Gárdonyi Géza Színház szerződtette, három évvel később került a Katona József Színházhoz, amelynek azóta is foglalkoztatott művésze. Jelenlegi fontosabb szerepei Ascher Tamás Háromszéken, Hedda Gabler, Extázis, a Bajnok. Láthattuk őt a Csak szex és más semmi, a 9 és fél randi, az Isteni műszak című filmekben. Férje Keresztes Tamás színművész volt, házasságukból egy fiú született. Három éve jelentette be, hogy párkapcsolatban él Székely Kriszta színházi rendezővel. 
Szavakon túl Jordán Adéllal
2024. május 8. vasárnap 13:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre