„Klubrádió
Reggeli gyors

Jön a legnagyobb változás, amire még nem volt példa az ellenzéki oldalon

5/07/2021 12:55

| Szerző: Klubrádió

Nyáron nem várható a két nagy politikai tömb népszerűségében változás, de nyár végén olyan fog történni, amire még nem volt példa az ellenzéki oldalon.

Jön a nyár, hónapok óta alig mozdul a két nagy politikai tömb támogatottsága. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója beszélt arról, hogy mit hozhat a nyár a politikában.

2021. július 05. Reggeli gyors - részlet 21.07.05. Virág Andrea
06:59
00:00

Virág Andrea megállapította, hogy a Fidesz és az ellenzéki összefogás hónapok óta fej fej mellett mennek, egyedül az ellenzéki pártprefenciában volt kimutatható nagyobb elmozdulás, az a Jobbik erősödése volt.

Kitört a nyár, ugyanakkor az előző évektől eltérően most érdekes változások elé nézünk, hiszen a nyár végén az ellenzéki előválasztási folyamat elindul. Az előválasztással kapcsolatban felmerültek kritikus hangok, hogy a támogatókat zavarhatja, hogy sok helyen előre megállapodnak a pártok, de Virág szerint az ilyen alkuk hozzátartoznak a politikához. Az ellenzék óriási lépést tett előre 2018-hoz képest.

"Az előválasztás működik, az emberek figyelnek rá. A kutatások, megállapodások, ki, hol lesz jelölt, mikor lesz vita, nem csak az ellenzéki szavazókat érdekli". Ez a folyamat azt a funkciót is betölti, hogy az ellenzéki pártok akkor is el tudjanak jutni a választókig, amikor nincs is kampány, ami igazán élesben augusztustól októberig fog tartani.

Virág úgy véli, hogy a homofób törvényt is azért éppen most "vette elő" a kormány, hogy elterelje a figyelmet és a témát Fudanról. A kínai egyetem kérdésében ugyanis a teljes népesség, és még a saját szavazóik harmada is a kormány ellen foglalt állást. Ezért olyan témát keresett, amiben a társadalom többsége mögötte áll, és amivel nem a sajátjait, hanem az ellenzéki választókat osztja meg.

Az ellenzék komoly feladata, hogy megtalálja azt az egyensúlyt, hogy miközben kiáll a szavazói által is megkövetelt értékek mellett, de csak éppen annyira, hogy ne hagyja, hogy a Fidesz meghatározza a politikai napirendet.