„Klubrádió
Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig

Jöhetnek az autonóm autók

17/07/2020 17:57

| Szerző: Klubrádió

Egyedülálló tesztpálya lesz a ZalaZone, amelyen nem csak hagyományos, hanem önvezető és hálózatba kapcsolat autókat is ki lehet próbálni. Nagy gyártóknak és startup cégeknek egyaránt.

2020. július 15. Élőben a városból 2.0 - Autótól a Zebráig (2020. július 15., szerda 13:00)
47:52
00:00
Műsorvezetők: Fábián László

A vártnál talán kicsit lassabban, de 5-10 éven belül megjelennek majd szép számmal az autonóm, más néven önvezető autók. Az ipar ebbe az irányba halad. Nem is a nagy autógyártók, hanem az úgynevezett első szintű beszállítók szorgalmazták legjobban, hogy Magyarországon épüljön egy tesztpálya, ahol a legújabb rendszereiket fejleszthetik, kipróbálhatják. Ez lesz a ZalaZone, Zalaegerszeg közelében.

Élőben a városból című műsorunkban Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárműtechnológiai Tanszékének vezetője mutatta be a tesztközpontot, illetve azt, ami mögötte van.

Elkészült a zalaegerszegi tesztpálya fékfelülete
 

Épülnek különböző tapadású útszakaszok, nagysebességű ovális pálya, valódi autópályaszakasz, fel- lehajtókkal, híddal, alagúttal, többféle városi környezet, rengeteg kereszteződéssel, körforgalommal, parkolóházzal, logisztikai központtal, vasúti átjáróval. Mindez az autonóm autók, illetve a hálózatba kapcsolt járművek tesztelése miatt fontos. Hogyan mér föl az önvezető jármű egy kereszteződést, hogy működik a parkolási rendszer, hogyan kommunikál az autó a fénysorompóval, vagy egy épp érkező mentővel. Jóval több tehát ez a tesztközpont egy vezetéstechnikai pályánál. Azon kívül oktató és kutatóközpont is.

A műsorból az is kiderül, hogy miként vigyáznak az ipari titkokra már most, a pálya félkész állapotában is. Az elkészült részeket egyébként már használatba is vették.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Élőben a városból
2020.07.15. 13:00
Műsorvezető: Fábián László