„Klubrádió
Eurozóna

Iránban gyűlik a harag

3/01/2020 14:43

| Szerző: Klubrádió

Kemény válaszlépéseket ígért Irán legfelsőbb vallási vezetője, miután az Egyesült Államok likvidálta az ország legnépszerűbb személyiségét.

 

2020. január 03. Eurozóna - részlet 20.01.03. Káncz Csaba
23:34
00:00

„A térség nem fogja tovább tűrni az amerikai jelenlétet. Kászim Szulejmáni meggyilkolása erősíteni fogja az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni ellenállást a térségben és világszerte.” Ilyen és hasonló mondatokkal reagált az iráni vezetés, valamint az állami televízió Washington akciójára, amikor is légicsapásokat mértek bagdadi célpontokra. Megölték Szulejmáni tábornokot, aki az iráni Forradalmi Gárda külső műveletekért felelős szekcióját vezette. Rendkívül népszerű ember volt az országában, befolyásos hálózatot épített ki a térségben, sőt ő vette rá Putyin elnököt a szíriai beavatkozásra.

A támadás sok kérdést felvet. Amerikai elnökök a választás évében általában nem szoktak háborúgyanús szituációkba belemenni, mert azok visszafelé is elsülhetnek. Trump mégis megtette. Világossá vált, hogy az Egyesült Államok igen fejlett katonai technikával rendelkezik, precíz dróntámadás történt ugyanis, és a katonai hírszerzés is bizonyított. Káncz Csaba, a Privátbankár külpolitikai szakértője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az akció összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal.

A Közel-Keleten tehát eszkalálódik az egyébként is bonyolult helyzet. Irán feltehetően öbölmenti szunnita célpontokat választ. Hosszú évek óta megy a küzdelem, hogy Irakban, ahol a támadás történt Irán, vagy az USA az erősebb, most úgy tűnik, hogy az utóbbi. Az iráni jelenlétet Izrael sem tolerálja, pontosabban az izraeli jobboldal, minden bizonnyal ez az érdek is szerepet játszott a történtekben. Persze szó van személyes és vallási érdekekről is.

A szakértő mindenesetre arra számít, hogy Iránban a tábornok meggyilkolása miatt gyűlik a harag, megerősödnek a szélsőségesek. A gyászoló emberek gyűlölete ugyanis nem a saját vezetőik, hanem az agresszor ellen irányul.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Eurozóna
2020.01.03. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter