„Klubrádió
Bonyolult dolgok

Inni kell, ha meghalunk is?

16/12/2021 14:45

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

December van, az ünnepek hónapja, és nálunk az ünnepek elképzelhetetlenek alkoholfogyasztás nélkül. De persze sokaknak a hétköznapok is elképzelhetetlenek alkoholfogyasztás nélkül.

2021. december 16. Bonyolult dolgok (2021. december 16., csütörtök 19:00)
55:39
00:00
Műsorvezetők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit Szerkesztők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit

Magyarország ivás tekintetében az európai középmezőnybe tartozik.  Bár jó hír, hogy az alkoholisták száma folyamatosan csökken, 2020-ban becslések szerint közel 400 ezer honfitársunk van, akikre ráférne az addiktológiai vagy pszichiátriai kezelés. 

A magyar társadalom eléggé megengedő az alkoholfogyasztással szemben, ennek oka lehet az a generációkon átívelő örökség, ami a nagyszülőkön és a szülőkön keresztül adja át az alkoholfüggőséget. A szociológusok azzal is magyarázzák ezt, hogy Magyarország történelmi szempontból jelentősen traumatizált ország, és ennek kapcsán jön az a hozzáállás, hogy ha már minden rossz, akkor legalább igyunk, mert megérdemeljük az alkoholt.

Kapitány-Fövény Máté
 
Kapitány-Fövény Máté
Fotó: Bálint Judit / Klubrádió
 

Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus volt a vendégünk, akivel arról is beszélgettünk, hogyan hat az ivás a családokra, a gyerekekre, mit tehet a család az alkoholista családtaggal, mit tud segíteni a terápia, és hogy mit kellene tenni ahhoz, hogy a mai gyerekekből ne legyenek alkoholista felnőttek.

Bonyolult dolgok
2021. december 16. csütörtök 19:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Bálint Judit és Korpás Krisztina