„Klubrádió
Reggeli gyors

Ingatlan: az oroszok még az olyan ikonikus helyekről is eltűnnek, mint Hévíz

12/07/2022 12:10

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Eddig is vonzó volt a külföldieknek magyar ingatlant vásárolniuk, de az utóbbi időben a forint romlása miatt kifejezetten olcsóbbá is vált a befektetés, mondta a Reggeli gyorsban Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint az oroszok eltűntek a piacról, helyettük megjelentek az ukrán vásárlók. 

2022. július 12. Reggeli gyors - részlet 2022.07.12. Balogh László
09:57
00:00

A hazai lakásárak 2015 óta folyamatosan emelkednek, de az elmúlt 1-2 hónap a külföldiek számára igazi kánaán, mondta Balogh László ingatlanszakértő a Reggeli gyorsban. A külföldieknek ugyanis nem hogy nem emelkedtek az ingatlanárak, hanem az euró erősödése miatt a szempontjukból akár tíz százalékkal olcsóbban tudnak ingatlant venni, mint korábban.

Az amerikai nagykövetség új épületének bokrétaünnepsége
 
Illusztráció
 
Budapest, 2013. május 30. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének felújítás alatt álló új Szabadság téri épülete. Az előtérben a szovjet hősi emlékmű látható. MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
 

 

Ez a lehetőség pedig felkelti a külföldi vásárlók érdeklődését, főleg azokét, akik befektetési céllal keresnek helyet a pénzüknek. Az Ingatlan.com statisztikái szerint 2022 első felében 77 ezer olyan külföldi érdeklődő volt, aki magyar ingatlan iránt érdeklődött, ami 10 százalékkal magasabb szám, mint 2021 első felében. Az összes lakásvásárlást nézve a külföldi vevők aránya még így is elenyésző, mondta Balogh. Csak minden huszadik vevő külföldi, de szerinte ez az arány nőhet, ha későbbiekben is gyengélkedik a forint. 

A legjobban budapesti ingatlant keresnek, a belváros, az 5., 6., 7., 8. kerület "viszi a prímet", Budán pedig a 2. kerület. Az összes külföldi érdeklődés negyede Budapestre irányul, ezt követi Pest megye, majd Debrecen, Győr és balatoni régió. Debrecenről Balogh elmondta, hogy mivel ott jelentős külföldi hátterű beruházások zajlanak, így feltehetően olyan külföldiekről van szó, akik életvitelszerűen élnének ott.

A legtöbb külföldi vevő továbbra is Németországból érkezik, amit Balogh Németország közép-európai nagyhatalmi státuszával magyarázott. Aztán a környező országokból is érkeznek, Romániából, Szlovákiából, Ausztriából, de ők inkább a határmenti településeken vásárolnak. Balogh érdekesnek nevezte, hogy korábban sok orosz vevő volt, de a háború kitörése óta ők eltűntek, helyettük pedig ukránok vásárolnak vagy bérelnek. "Nyilván ezt érthető, az orosz vevők olyan ikonikus helyekről is eltűnnek, mint például Hévíz, ahol olyan erős volt az orosz jelenlét, hogy még a helyi parkolási táblákon oroszul is feltüntették a díjakat, az egész város ráállt az orosz turizmusra". Illetve van egy kínai kontingens, akik Budapesten vásárolnak.

Az oroszok úgy tűntek el, hogy már nem vesznek újabb ingatlan, és akik már ingatlantulajdonosok, időszakosan jelentek meg a saját lakásukban, de már ők sem jönnek. "Egyelőre az oroszok eltűntek Hévízről", de ez Balogh szerint csak időszakos jellegű. Nincs is könnyű helyzetben, aki orosz vásárlónak akarja eladni, bár az "átlagos orosz vásárlók" nincsenek szankció alatt, és vehetnek ingatlant, de át kell esniük egy nemzetbiztonsági átvilágításon, ahogy minden olyan harmadik országbelinek, nem EU-s vásárlónak, aki Magyarországon ingatlant akar vásárolni. Ehhez engedélyre van szükség - mondta a szakember.

Ha ukrán vevő érkezik és készpénzzel fizet, azt pedig az ingatlanosoknak minden esetben le kell jelenteniük a NAV-nak, ami egyrészt a pénzmosás elleni törvények miatt is kötelező, másrészt szerinte a NAV amúgy is jobban figyeli az ukránokat. Ennek az okát nem tudta megmondani, de szerinte az illetékfizetési kötelezettséggel van összefüggésben, hogy még véletlenül se kerülje el a NAV figyelmét, ha egy vevőt nem lehet egyértelműen beazonosítani. Ugyanakkor ha egy ukrán menekültként vásárol Magyarországon, rá nem vonatkozik az előzetes engedélyeztetési kötelezettség.

Szerinte még az engedélyeztetés sem tántorítja el a külföldi vevőket, a "tűréshatárok szélesek", Magyarország pedig egyre vonzóbb volt, főleg most, hogy olcsóbb az ingatlan: "az elérhető jövedelem és vagyonnövekedés vonzóbbá teszi Magyarországot, mint hogy fennakadjanak ilyen dolgokon".