„Klubrádió
Reggeli gyors

"Ilyen nagy bringás hullámot nem láttunk: megállíthatatlan"

18/06/2021 13:27

| Szerző: Klubrádió

Páran igyekeznek kiélezni a feszültséget az autósok és a biciklisek között, de a bringás szervezetek szerint ez senkinek sem jó. Vannak fejlesztések, és egyre több bringás van az utakon.

Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub szóvivője arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy egyre több a bringás, és hogy miért nem jó, ha valaki pár like-ért megpróbálja egymás ellen hergelni a bringásokat és az autósokat.

2021. június 18. Reggeli gyors-részlet: Halász Áron (2021.06.18.)
08:36
00:00

Bár a fővárosban több felújítás és lezárás is van egyszerre, biciklivel nem nehéz közlekedni, ugyanis vannak bringasávok, felfestettek kerékpáros nyomot, mondta Halász, aki korábban sokszor megkapta, hogy hogyan lehet ilyen melegben biciklizni, vagy hogyan lehet ilyen hidegben lehet biciklizni, de szerinte "most már magától gurul ez a biciklis szekér", és a legkülönbözőbb emberek ülnek bringára.

"Az emberek az ismerőseiket veszik rá, a jó példa pedig ragadós. Egymástól kérdezik az emberek, hogy lehet bringával közlekedni", és szerinte az is elég jó motiváció, hogy az emberek megpróbálják a dugókat elkerülni, amire a bringa elég jó eszköz, és a koronavírus alatt a távolságtartás érdekében is sokan ültek bringára, és rajta maradtak. "Elég nagy lehetősége van Budapestnek, hogy ezt kihasználja, és azok is jól fognak járni, akik jelenleg még nem gondolják". A bicikli környezeti, társadalmi és egészségügyi hasznából nekik is jut majd.

Ilyen nagy bringás hullámot nem láttunk a kétezres évek második fele óta, és ez már megállíthatatlan.

Budapest biciklis fejlődését nem tudja követni az infrastruktúra növekedése, és láttuk máshol, hogy olykor az emberek kinövik a bringautakat, amelyeket sokkal kisebb forgalomra terveztek. Ez ellen ki lehet tágítani az utakat, vagy alternatív útvonalat lehet keresni, ha valakit zavar a sok bringás. "Az utóbbi 1-2 évben történtek olyan dolgok, amik rengeteg embernek motiváló volt".

A lemaradások között említette, hogy "jó lett volna, ha a Bubi elindulására kialakítanak új kerékpársávokat, de szerinte lesznek majd fejlesztések és az útfelújítások során új bringasávokat is kialakítanak. A fővárosban és azon kívül is futnak olyan EU-s projektek, amikből "egymás után nőnek ki fejlesztések": kerületeket fognak összekötni, a kerületközpontokban könnyebb lesz bringázni".

Azokról a videókról, amik igyekeznek feszültséget generálni az autósok és a biciklisek között, azt mondta, értelmetlenek, hiszen "emberek vannak, akik különféle eszközöket használnak: egyszer autót, egyszer biciklit. Aki az autós-bringás ellentét gerjesztésében utazik pár kósza like-ért, az meg próbáljon tükörbe nézni, mert azért van hatása az utakon. Ez senkinek sem jó, mondta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövő szombaton lesz az I Bike Budapest felvonulás, ami a Margit híd budai oldaláról indul, rövidebb, de tágas tereken vonulnak végig, és 12 kilométer után a Városligetben lesz vége a felvonulásnak.