„Klubrádió
Reggeli gyors

Hozzá kell szoknunk a hurrikánokhoz?

11/02/2020 13:17

| Szerző: Klubrádió

Nyugat-Európában szélviharok, szinte hurrikánok, ciklonok tombolnak, ami a kontinensen elég szokatlan. Vagy nem?

2020. február 11. Reggeli gyors - részlet 20.02.11. Ürge-Vorsatz Diana
07:29
00:00

Viszonylag kevés pontos feljegyzés készült régebben az időjárásról, ezért nehéz összehasonlítani a mai viszonyokat az évszázadokkal ezelőttiekkel. Így nem lehet megmondani, hogy az a szokatlan viharhullám, amely most érte el Nyugat-Európát, mennyire különleges, mennyi köze van a klímaváltozásnak mindehhez.

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, a CEU professzora azonban néhány jól érzékelhető tendenciát már felvázolt a Reggeli gyorsban. Az biztos, hogy egyre gyakoribbak az extrém időjárási helyzetek, főleg Európa északi részén. A mediterrán térség viszont ezzel egyidőben csendesedik. Az is egyértelmű, hogy amint melegszik a légkör, egyre több lesz benne az energia, ez pedig kedvez az erős szelek, viharok kialakulásának. Az északi-sarki körkörös áramlás is változik, ami tovább erősíti a hatást. Közép-Európában is bizonytalanná válik az időjárás.

A mostani viharhullám Nagy-Britanniában, Németországban, Csehországban okozott komoly gondot a közlekedésben, az áramellátásban, és még nincs vége.

Továbbra is kérdés, hogy mennyire lehet ezt tendenciának tekinteni, vagyis hozzá kell-e szoknunk a számunkra furcsa időjáráshoz. Feljegyzések híján erre nehéz konkrét választ adni. Az viszont egyértelmű, hogy egy erős vihar ma nagyobb károkat okoz, mint évszázadokkal ezelőtt, miután több az ember, több a ház, az út, az egyéb építmény.

Amerikai jellegű hurrikánra itt azért nem kell számítani, hisz mire elérne ide, addigra valamennyire megszelídül.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.02.11. 06:00
Műsorvezető: Dési János