„Klubrádió
Reggeli gyors

Horn Gábor: Mintha érzékelné a fideszes elit, hogy nem lefutott a 2022-es választás

15/11/2021 13:22

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A Fidesz tisztújításon nagy meglepetések nem történtek, Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője szerint a Fideszben egyelőre nem tudják, hogy mi legyen a választás kulcs gondolata. Nagyobbat robbant közvetlenül a kongresszus előtt Vitézy Tamás, egykori NER oligarcha nyilvános panasza a többi oligarchára, akik szerinte megfosztották a vagyonától. Mi történik a Fideszben?

Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője átnézte Orbán Viktor és a többiek beszédét is a hétvégi Fidesz kongresszusról, és megállapította, hogy azokban nincs semmi új. "Mintha nem találnák a választ a jelenlegi kihívásokra, a 2022-es választásra", a fideszesek csak ismételgetik, amit eddig is hallhatunk, "nem jobban, talán kicsit unottabban". Szerinte még nincs meg a 2022-es választás kulcs gondolata a Fidesznek. A teljes beszélgetés a lejátszóra kattintva 1:17:30-tól - 77:30 - hallgatható meg.

2021. november 15. Reggeli gyors (2021. november 15., hétfő 06:00)
157:19
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Horn szerint a Fidesz nem tud mit kezdeni az előválasztással, és a "nemzetközi helyzet fokozódásával", jellemezte egy szófordulattal a hétvégi kongresszust, "ha az már ilyen kádári jellegű" volt.

Ennél nagyobbat szólt Vitézy Tamás facebookos posztja. Az egykori milliárdost 2008-2011-között úgy emlegették, mit az Orbán család pénzügyesét, aztán eétűnt a süllyesztőben. Horn szerint "Orbán fejében folyamatosan egy belső elitcsere zajlik". Azok közül, akikkel elindult és a legszorosabb bizalmasai voltak, azokkal ha nem is leszámolt, de félreálltak az útból. Ennek az egyik legismertebb példája Simicska Lajos, a második ilyen szereplő Vitézy, akivel Orbánnak ráadásul rokoni kapcsolatrendszere is volt.

Vitézy panaszában Horn szerint az időzítés volt, hogy éppen a Fidesz-kongresszus előtt, pár hónappal a választások előtt tette közzé írását. Ebben az írásban Vitézy 15-20 emberről, rothadt almáról beszélt, akik beszennyezik a Fideszt. Horn szerint a Vitézy által leírt a történet hasonlít ahhoz, ahogy a Magyar Bálint a maffiaállamot leírta. Vitézy maga is használja ezt a kifejezést.

A leszámolás módja tehát jól ismert. "Régóta tudjuk, hogy ilyen akármelyik közepes és kisvállalkozókkal is megtörténik akár egy kisvárosban vagy faluban naponta". Az viszont, hogy a legbelsőbb körökhöz közel álló figurával nemcsak megcsinálják, hanem el is mondja azt egy "Tiborcz panasza szövegben", az Horn szerint érdekes és fontos elem, "de ez nem fogja megrengetni a Fideszt". Szerinte annyi történt, hogy most megint láthatóvá vált a Fidesz legbelsőbb köreiben a rendszer szétesése, rohadása.

A Republikon Intézet konferenciája Budapesten
 
Horn Gábor
 
Budapest, 2015. március 5. Horn Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Republikon Intézet Civilek, politika, alternatíva című konferenciáján a budapesti A38 Hajón 2015. március 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs / MTI
 

 

Nem Vitézy az első, aki a kormányközeli helyekről jelentős kritikát fogalmazott meg. Érdekesnek nevezte Horn a Csányi Sándorral készült nagy interjút, "ő is megpróbált középre állni, és nem elköteleződni" a jelenlegi hatalom irányába. Illetve Csányit és Hernádi Zsoltot is láttuk az előválasztási kampányban Karácsonnyal együtt mosolyogni és fotózkodni: "mintha érzékelné a fideszes, vagy ahhoz közel álló, illetve onnan kiszoruló elit, hogy nem bizonyos a 2022-es választás eredménye. Nem lefutott a történet, ezt is jelenthette a megszólalás". Horn szerint Vitézy egy végletekig elkeseredett, kifosztott ember, aki a politikát ismerve, jól időzítette a panaszait, így érdekesebb mintha máskor mondta volna el.