„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Hogyan védekezzünk az SMS-csalók ellen?

25/03/2021 14:00

| Szerző: Klubrádió

Fogyasztóvédelmi műsorunk egyik központi témája az utóbbi időben elterjedt adathalász kísérlet volt, melynek lényege, hogy a csalók csomagküldő szolgálatnak kiadva magukat próbálnak hozzáférni többek közt banki adatainkhoz is. Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtómunkatársa elmondta, hogyan védekezhetünk e támadás ellen.

2021. március 25. Nívó - a minőség magazinja - részlet 21.03.18. 14:00 kibertámadás
16:27
00:00

Tele van a sajtó azzal, hogy új sms-es kibertámadásnak vagyunk kitéve, csomagkézbesítésről szóló üzenettel próbálják csalók ellopni az adatainkat. Mindenkinek komoly veszélyben vannak az adatai, ezért a Klubrádió megkérdezett egy szakértőt, hogy miről is van szó, és hogyan védekezzünk a csalók ellen.

Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtómunkatársa megjegyezte, hogy nem kifejezetten hackertámadásról van szó, hanem egy kevésbé célzott csalási módszer, amivel próbálkoznak. Az üzenet egy linket tartalmaz, az onnan megnyíló oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére kártékony kódot telepítsen, amelynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön található információkhoz. Az alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

Az ötlet időzítése nem is lehetne "jobb", hiszen a lezárások miatt rákényszerültünk a házhoz szállításra. Bor Olivér szerint az Android rendszerű okostelefonok nagyobb veszélynek vannak kitéve. A települő kód ráadásul a fertőzött készülékeken keresztül tovább küldi az SMS-t. Épp ezért nagyon fontos, hogy ha ilyen üzenetet kapunk ismerősöktől, feltétlenül tájékoztassuk őket arról, hogy az ő készülékeiken már működik a vírus.

Fotó: Pixabay
 

Azt tanácsolta, hogy a gyanúsnak tűnő SMS linkjét ne nyissuk meg, vagy amennyiben rákattintottunk, a gyári visszaállítás funkciót használjuk a "Beállítások" menüben. Ez alaphelyzetben adatvesztést eredményezhet, ezért nagyon fontos, hogy adatmentést még azelőtt végezzünk rendszeresen, hogy megfertőződött volna a készülék.

Az sem számít, ha felismerni véljük a link címét, ilyen szempontból a kiberbűnözők nagyon leleményesek, nem jelent számukra problémát új linket generálni.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet annyit tehet, hogy folyamatosan tájékoztatják a felhasználókat a legújabb fenyegetésekről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Nívó – a minőség magazinja
21.03.25. 14:00
Riporter/Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta