„Klubrádió
Esti gyors

Helsinki Bizottság: A plexis beszélővel az állam jogot sértett a börtönökben, változtatni kell ezen a gyakorlaton

8/12/2023 23:20

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon 2017 óta a fogvatartottak nagyon jelentős többsége úgy tud találkozni a családtagjaival, hogy plafonig érő plexifal választja el őket. Az Emberi Jogok Európai Bírósága most kimondta: nem jogszerű, hogy ez a szabály mindenkire általánosan vonatkozik, anélkül, hogy megnéznék, az illető veszélyes-e a börtön biztonságára. Innentől jöhetnek a kártérítési perek, vagy változtat az állam ezen a gyakorlaton – mondta Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

2023. december 08. Esti gyors - részlet 2023.12.08. Ivány Borbála
06:43
00:00

Magyarországon 2017 óta a fogvatartottak nagyon jelentős többsége általános jelleggel úgy tud találkozni a családtagjaival (szüleivel, gyerekeivel), hogy plafonig érő plexifal választja el őket, azon kellene átkiabálniuk, anélkül, hogy egymáshoz érhetnének – mondta el Ivány Borbála ügyvéd az Esti gyorsban. A Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának munkatársa jelezte, van olyan eset, amikor szigorúbb a beszélő, amikor valaki veszélyt jelent, és van enyhébb is, amikor asztal körüli ülve, a találkozó elején és búcsúzáskor kezet fogva, egymást megpuszilva lehet találkozni, és a nyolc éven aluli gyerekek a fogvatartott, például az édesanyjuk ölébe ülhetnek. De ez nagyon-nagyon ritka – hangsúlyozta, hozzátéve: egy év adatai alapján 75 ilyen családi beszélső eset volt, miközben 20 ezer rab volt ekkoriban börtönben.

Ismertette: az Emberi Jogok Európai Bírósága most kimondta, hogy nem jogszerű, hogy ez a szabály mindenkire általánosan vonatkozik, anélkül, hogy megnéznék, az illető veszélyes-e a börtön biztonságára. Ez a „fűnyíróelv” sérti a családtagoknak (akik nem követtek el bűncselekményt) a családi élethez fűződő jogát, ami alapjog. A bíróság szerint ezt korlátozni csak akkor lehet, ha minden esetet egyénileg megvizsgálnak, megnézik, hogy ki milyen bűncselekményt követett el, hogy viselkedett a börtönben, volt-e olyan ok, amely miatt korlátozni lehet az érintkezést a családtagjaival. Ha pedig nem, akkor nem lehet ilyen szabályt alkalmazni.

Ebből az következik, hogy Magyarországon vagy továbbra is ezt a módszert használják, akkor viszont sokan fordulhatnak a strasbourgi bírósághoz és valószínűleg kapnak is kártérítést, vagy elgondolkodik az állam és lebontják a plexifalat, illetve csak azoknál alkalmazzák, akik veszélyesek a biztonságra. Megjegyezte, még maga a törvény is jó, azt mondja ki, hogy biztonsági kockázat alapján lehet valakit korlátozni abban, hogy fal nélkül találkozzon a családtagjával; egy alacsonyabb szintű büntetésvégrehajtási utasítás tiltotta meg az érintkezést ezekben az esetekben.

Ivány Borbála elmondta, a konkrét esetben egy édesanya és egy élettárs nyert a bíróság előtt, ők 5000 eurót kapnak ezért a jogsérelemért.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Esti gyors
2023. december 08., péntek 18:40
Műsorvezető: Selmeci János