„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy szintlépést lát a nyomozást elutasító rendőröknél: Idióták, korruptak vagy gyávák

3/01/2022 14:13

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Kemény hangú poszttal jelentkezett a hétvégén Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki korábban feljelentést tett a védettségi igazolványokért fizetett pénz miatt. Számítása szerint 9-10-szeresen többért adhatták el az államnak a kártyákat. Panaszt tett az ügyészségen, hiszen csodák is történhetnek.

2022. január 03. Reggeli gyors (2022. január 03., hétfő 06:00)
154:22
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 82:30-től hallgathatja meg.

Hadházy Ákos képviselő a védettségi kártyák túlárazásával kapcsolatos feljelentés elutasításáról szóló határozatot aláíró rendőr alezredes nevét is nyilvánosságra hozta, és azt írta hozzá, hogy "vagy idióta, vagy korrupt vagy gyáva alak". Hadházy a Reggeli gyorsban azt mondta, nem az ő munkájában következett be szintlépés, hanem a rendőrség és az ügyészség "nem munkájában" következett be.

Szerinte a feljelentései mindegyike alapos volt, és mégis, "amikor nagyon, nagyon, nagyon egyértelmű volt" a feljelentésénél, huszonpár esetben "egyszerűen nem tudták megtagadni, és elindult a nyomozás, azután kinyomoztak mindent, de nem emeltek vádat, mert az Operatív Törzs utasítására loptak. De eddig elindultak ezekben az esetekben, itt meg egyszerűen megtagadta a nyomozást olyan indoklással, ami tényleg nem hagy több lehetőséget, mint hogy vagy elment az esze ennek a rendőrnek, vagy valaki lefizette, vagy utasították fentről.

 

Azokról a védettségi kártyákról van szó, amelyeket tavaly nagy össze-visszasságban kezdtek osztogatni azoknak a magyar állampolgároknak, akik kaptak oltást, vagy átestek a betegségen, olykor olyanok is kaptak, akik sem oltással, sem védettséggel nem rendelkeztek. Hadházy kiderítette, hogy egy ilyen kártya 100-150 forintba kerül, ehhez képest a Magyar Állam 976+Áfáért vásárolta meg darabját. Hadházy szerint a részletes feljelentésük ellenére a rendőr azt mondta, hogy utána nézett, és azokat a kártyákat borítékba kellett rakni, és postára kellett vinni őket, ezért lett ilyen drága. Hadházy szerint a rendőr szakértőket sem hallgatott meg, nem tett lépéseket, hanem elfogadta, hogy a boritékolás és a postára járás ennyibe kerül, és nem nyomozott. "Ez nem maradhat következmények nélkül" - jelentette ki a képviselő.

Hadházy szerint egy sima műanyag kártyát 20 forintért lehet venni piacon, de ekkora mennyiségben még olcsóbban is hozzá lehet jutni, erre rányomtattak egy képet, tehát 100 forint alatti összegből kijön. Ő megnézte, és a szerződésben nem is volt benne a borítékolás sem a címezés. "Ha Mari nénit kérnék meg, akkor sem lehetne erre elszámolni ennyi pénzt".

Szerinte a számonkérésre csak akkor kerülhet sor, ha kormányváltás lesz: ezeket az eseteket meg kell nézni, és meg kérdezni őket, hogy ki utasította erre őket. Ha mond egy nevet, akkor neki ok, és onnantól kell tovább menni, és annak nem lesz ok, aki erre utasította - mondta Hadházy.

A képviselő szerint a magyar adófizetőket 5 milliárd forintos kár érte, ráadásul a kártya nem sokra volt jó, hiszen még az oltás típusát sem tartalmazta. Most újra kezdik osztani, mondta. Európában ezt egyszerűbben oldották meg: "igaz, akkor nem lehet rajta lopni" - mondta a képviselő, aki szerint az EU-ban mindenki le tudja tölteni a telefonjára, míg az igazolvány külföldön semmire sem jó. "A kártya csak a lopásra volt jó, nincs más indok erre".

A nyomozás elutasítása miatt panasszal élnek az ügyészségen. "Néha vannak csodák, és mégis elrendelik a nyomozást, meglátjuk" - mondta.