„Klubrádió
Esti gyors

Győri Péter: "Ezt az épületet semmivel nem lehet pótolni sem járvány alatt, sem járvány előtt, sem járvány után"

29/03/2021 20:21

| Szerző: Klubrádió

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal arra a Szabolcs utcai ingatlanra, amelyben hajléktalanokat ellátó kórház működik. Az Esti gyorsban ezzel kapcsolatban kérdeztük Győri Péter szociológust.

 

2021. március 29. Esti gyors-részlet / Interjú, Győri Péter - 2021.03.29.
06:34
00:00

Győri Péter szociológus, a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezet, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) volt szakmai vezetője nemcsak a hajléktalanokkal szembeni, hanem az összes adófizető elleni merényletnek tartaná a kórház bezárását, és azt, ha – mint ahogy a kormány tervezi – irodaházzá alakítanák az épületet.

Mint mondta, ez az ország egyik legjobban felszerelt kórháza: a kifejezetten korszerű intézményben 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig a 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtetnek, és éjszakai szálláslehetőséget is biztosítanak a legkiszolgáltatottabb embereknek. Évente – a járóbeteg ellátásban részesülőkkel együtt – kb. ezer beteg fordul meg az intézményben.

Az eredetileg is kórháznak szánt épületen tíz évvel ezelőtt, majd néhány éve is több milliárdos felújítást, átalakítást végeztek, hogy megfeleljen a XXI. századi elvárásoknak. Teljes mértékben akadálymentessé tették, ami egyedülálló és elengedhetetlen a magyar egészségügyben, és ami a legfontosabb, hogy ez az egyetlen hely, ahol a hajléktalanokat szakszerűen el tudják látni (a kerekesszékeseket is). Győri Péter hozzátette, a más kórházakból "otthonába adható" megjegyzéssel elbocsátott hontalanoknak nincs otthonuk, így ők is ide vonulnak be lábadozni.

 
Forrás: Karácsony Gergely/Facebook
 

A szociológus anyagi és szakmai szempontból is elképzelhetetlennek tartja, hogy ezt a kimondottan ápolási célokra kialakított épületet "szétrombolják" és egy állami irodaházat alakítsanak ki belőle. "Az egészet szét kellene verni, hogy ha ebből irodaházat akarnának csinálni, ami abszolút bűn..." Az épület a Magyar Állam tulajdonában van, az ő dolga és kötelessége lenne, hogy egy ilyen egészségügyi intézményt megóvjon, megtartson! Egy ilyen "vagyont" nem lehet elpocsékolni!

Karácsony Gergely, főpolgármester korábban már reflektált a hírre, hétfő délelőtt pedig újabb facebook-posztban reagált arra, hogy szerinte „Habony Árpádhoz köthető befektetők érdekében szüntetné meg a kormány a Szabolcs utcai hajléktalankórházat”. "Ennél aljasabb, ennél szemetebb dolgot elképzelni sem tudok. Hogy egy fideszes ingatlanmutyi miatt kelljen megszüntetni a fővárosi hajléktalan kórházat?! Hogy megint a kiváltságosok, a NER-oligarchák keressenek egy rakat pénzt a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb, beteg emberek kárára?!" – írta Facebookon Karácsony, hozzátéve, hogy szerinte még „a tomboló járvány sem elég indok arra, hogy egyszer az életben a Habony-félék milliárdjainál fontosabb legyen a közérdek”.

Az üggyel kapcsolatban az MNV (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő) a 24.hu kérdésére azt válaszolta, hogy a Fővárosi Önkormányzat kilenc hónapja tudja, hogy a bérleti jogviszony meg fog szűnni, mert a vagyonkezelő tavaly júniusban értesítette erről.

Közben hétfő este Karácsony Gergely ismét fellépett a kórház mellett, közölte, a főváros nem engedi kiköltöztetni a Szabolcs utcai hajléktalan kórházat,  amíg a kormány nem biztosít más alkalmas épületet a munka folytatásához.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2021.március 29. hétfő, 18:15
Műsorvezető: Dési János