„Klubrádió
Reggeli gyors

Greenpeace: A Fertő tó az egész ország értéke, nem egy szűk gazdasági csoporté

29/04/2021 10:13

| Szerző: Klubrádió/szg

Hatalmas, négycsillagos szálloda és füves focipálya is épülne a Fertó tó partján az állami gigaberuházás részeként, amelyet bíróságon támadott meg a Greenpeace. Rodics Katalin, a civil szervezet természetvédelmi témafelelőse szerint nagyon értékes vizes élőhely jelentős részét teszik tönkre a tervezett építkezésekkel, az Alaptörvényt és több jogszabályt is sért az egész. Semmit nem tesznek azért, hogy megóvják az élővilágot a Natura 2000-es és UNESCO magterületen – tette hozzá.

2021. április 29. Reggeli gyors - részlet 21.04.29 Rodics Katalin
07:11
00:00

Bíróságon támadja a Greenpeace a Fertő tavi nagyberuházást – erről kérdeztük Rodics Katalint, a civil szervezet természetvédelmi témafelelősét.

Elmondta: egy nagyon értékes vizes élőhely jelentős részét teszik tönkre a tervezett építkezésekkel. Véleményük szerint az alaptörvényt, a természetvédelmi törvényt, a vizek védelméről szóló törvényt és egy nagy nemzetközi egyezményt is sért az építkezés, mert elpusztítja az ottani élővilágot. Semmit nem tesznek azért, hogy megóvják az ottani halakat, kétéltűeket, és 17-20 madárfaj él ott, ami miatt Natura 2000-es és UNESCO világörökségi magterület is egyben. Nem itt kellene gigaberuházásokat megvalósítani – emelte ki. A helyieket se vonták be, az adatvédelmi hatóság segítségét kellett kérniük ahhoz, hogy egyáltalán kiderüljön, mi lesz ott, mert a területet lezárták, nem is lehetett bemenni.

Azért tudtak beavatkozni az ügybe, mert azt kérték a kivitelezők, hogy a kotrást ne kelljen befejezni március 31-ig, hanem egész évben folytathassák. Ezt azzal indokolták, hogy innen már úgyis elűzték a madarakat, nem jönnek vissza a békák, kétéltűek, a halak meg majd elúsznak; és ezt elfogadta a kormányhivatal (amelynek része a környezetvédelmi hatóság), amit Rodics Katalin döbbenetesnek nevezett.

Ahogy a Telex írja, a Fertő tó magyar oldalára tervezett turisztikai fejlesztésre 2019-ben 32 milliárd forintot irányzott elő a kormány. A kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánított állami beruházás a Miniszterelnökség alá tartozik. A kivitelező Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft., és az előkészítő munkák már javában tartanak: a parton már mindent letaroltak, a vizes élőhelyen munkagépek dolgoznak, kövekkel töltik fel a partszakaszt, a hatvanas évek óta itt álló cölöpházak többségét pedig a hatóságok tűzveszélyre hivatkozva a tulajdonosok saját költségére már le is bontatták.

Hatvan hektárt tenne tönkre, nagy része teljesen be lenne építve, lebetonozva. 850 férőhelyes vitorláskikötő – a helyiek kiszámolták, hogy ha egymás mellé tennék a 850 vitorlást, száraz lábbal át lehetne sétálni az osztrák területre, tehát értelmetlen is az egész – jegyezte meg. Hatalmas, négycsillagos szálloda, füves focipálya, parkoló és látogatóközpont is létesülne a parton.

Szerinte az egészet valahova arrébb kellett volna elkezdeni felhúzni, ahol nem teszi tönkre a természeti értékeket, ebben az esetben viszont a vendégeknek gyalogolniuk vagy esetleg biciklizniük kellett volna a vízhez, ahogy az osztrák területen is. Megjegyezte: Áder János köztársasági elnök mindig arról nyilatkozik, hogy milyen fontos a vizes élőhelyek védelme, erre ezt meg lehet csinálni. 

A Greenpeace a helyiek mellé állt, keresetet adott be a Győri Törvényszékhez. A kotrásnál tartanak, maga az építkezés még nem indult el. Ha meg lehetne állítani – ezt kérték azonnali hatállyal –, akkor az élővilág még képes lenne regenerálódni. Óriási értékek vannak ott, az egész ország értékei, nem egy szűk gazdasági csoporté – hangsúlyozta.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Pixabay.com

Reggeli gyors
2021. április 29., csütörtök 07:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre