„Klubrádió
Szavakon túl

Pogány Judit: Ha még fölsikoltanak, miért ne adnám ezt?

15/01/2024 15:30

| Szerző: Klubrádió

Pogány Juditot tavaly év végén választották a Nemzet Színészének, emiatt szerepelt Kadarkai Endre Szavakon túl című klubrádiós műsorában. 

2024. január 14. Szavakon túl (2024. január 14., vasárnap 13:00): Pogány Judit
53:44
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Lehoczky Mirjam
35 évig élt házasságban a 79 éves Pogány Judit Koltai Róbert színésszel. A megismerkedésük mellett a közel húsz évvel ezelőtti szakításuk is téma volt Kadarkai Endre vasárnapi műsorában. A színésznő elkapott egy sms-t, amiből kiderült: férje félrelépett. Ezt Koltai ezután a nyilvánosság előtt is vállalta, de felesége nem bocsátott meg neki. „Nekem volt egy rögeszmém, amit a szüleim miatt éreztem, hogy annak úgy kell lennie az életben: betegen, öregen, csúnyán, meghízva, bárhogy, de az ember valami miatt szereti a másikat, és ezer vihar és veszekedés után is kitart mellette. És az együtt megöregedés egy olyan fantasztikus csoda lehet. Azt a Robi elvette tőlem. Azt a fajta csodát, ezt ő elvette ilyen módon.”

Arra a kérdésre, hogy ha ennyire fontos volt neki ez a kép, miért nem bocsátott meg a volt férjének, azt válaszolta: "A bizalom megromlott, és mindenki kérdezte, miért nem bocsátok meg, hát mert nincs kedvem. Én azt gondolom, ha egy kapcsolat jó, az legyen, ha meg nem jó, az ne legyen. De akkor én miért nem lehetek szabad inkább? Tehát rossz kapcsolat ne legyen” - válaszolta.


A színésznő még arról is beszélt, hogyan indult a kapcsolata volt férjével a kaposvári Csiky Gergely Színházban a '70-es évek elején. "A barátnőm Bessenyei Zsófi (Bessenyei Ferenc színész lánya) mutatott egy fényképet Robiról: egy nagyon-nagyon egyszerű, nagyon kedves, mosolygós, és nem a nők bálványa típusú arc. Látszott rajta az a fajta hihetetlen, őszinte és tiszta emberszeretet, ami a Robiból egész életében mindig is sugárzott". Már a fényképen kinézte magának, majd egy év múlva csatlakozott a színész a társulathoz. „Robi ott azért komolyan elkezdett udvarolni táncoslányoknak és jártak is, amit nekem végig is kellett néznem, de közben meg annyira tárgyilagos voltam, hogy tisztában voltam azzal, hogy a másik lány csinosabb és elfogadtam ezt a dolgot. De végül a Robi is kiszúrta, hogy én más vagyok, mint általában a fiatal lányok, ami elkezdett szimpatikus lenni neki, mert néha a tehetség is megszépíti a másik embert.”

Volt férje, Koltai Róbert három hete volt a Klubrádió vendége. Kun Zsuzsa Klubdélelőtt című műsorának december 16-i adásában szerepelt, a beszélgetésre a párjával, a róla szóló könyvek szerzőjével szerkesztőjével, írójával, Gaál Ildikó rendezővel, a Klubrádió műsorvezetőjével érkezett.

A Nemzet Színésze díj öröm és fájdalom

A színésznő beszélt a Nemzet Színésze díjról is, amit Csomós Maritól örökölt szavazás útján: "A Csomós Mari nekem akkora veszteség, olyan fájdalom, hogy úgy mondanám, bármelyik pillanatban lemondanék erről az örömről, erről a címről, pedig tényleg nagyon megtisztelő, és érzi az ember a megbecsülést a saját kollégái részéről." Hogy ünnepelte meg a díjat? "December 15-én történt maga a választás. Tehát a szavazás. És december 16-án volt a volt férjemnek, Koltai Róbertnek a 80. születésnapja. És a fiam egy étteremben rendezett, egy aránylag szűkkörű összejövetelt, részben családi, részben baráti körből voltak és akkor ott ünnepeltük. Jöttek sms-ek, meg messengerek, azok aztán tényleg azt mondanám, dögivel. A mai napig nem tudtam mindet megköszönni."

Csomós Marira visszatérve elmondta a tavaly novemberben 80 évesen elhunyt színésznő "a színészetnek, a színészet fontos részének az esszenciája volt". "A teljes odaadás, a pontosság, a becsület, és olyan eszköztár használata volt rá jellemző, ami példátlan. És a hivatástudat. Tehát, hogy énnálam előfordul, hogy mivel otthon csinálok valamit, és messziről járok be, és már nem vezetek, és hívok egy taxit, és nem kapok időben mondjuk kocsit, kicsit késve érek be, és képes vagyok még mindig megállni a büfénél, és akkor már fél hét, akkor mondom, Jézus fél hét, futok be az öltözőbe, elkezdek készülődni, és már másodszor hív az ügyelő kezdéshez, mire gyorsan lefutok. Marinál ilyen nem volt. Tehát a pályájának a komolyan vétele az nála példás volt."

A színésznő elmondta magáról, hogy ő is maximalista, de a felelősség az idővel még nőtt. "Én jobban romlok fizikailag, mint szellemileg. Szellemileg még nem érzem a nagy hibát, de fizikailag nagyon sok hiba van már, és aggódok, hogy alkalmas vagyok-e végigcsinálni erővel, szuggesztívan, jó ritmusban, tökéletesen azt az előadást, ami aznap van, mondta. - Ma van olyan előadásom, ami elején rángatózok, annyira izgulok, a nagy felelősségű előadásoknál, mint Szabó Magda Az ajtó című darabja. Ebben az Emerenc szerepe olyan, mintha a pályám összefoglalását szeretném átnyújtani. Tehát a faarcú, érzelmetlen pillanatoktól kezdve egészen a haláláig menően iszonyatos, csodálatos skálát lehet végigjátszani. És nincsen hozzá túl sok eszköz, hiszen ülök egy helyben, aztán később egy tolókocsiban. És ha azt érzem, hogy nem vagyok koncentrált állapotban, akkor nagyon tudok tőle félni. És ez a félelem most már mindig van."

Eljön majd az a pillanat, amikor visszavonulna?, kérdezte Kadarkai, a színésznő azt válaszolta: "Igaziból már több ízben eljött, és már többször szerettem volna úgy dönteni, hogy mi lenne, ha már nem csapnám be magamat vagy a közönséget, de ugyanakkor meg az van, hogy amikor vége egy előadásnak, és azt látom, hogy boldog a közönség, és ordít. Tehát mikor úgy kilépek tapsra, és akkor fölsikoltanak, meg fölordítanak, akkor azt érzem, hogy addig meg miért ne adnám ezt, ha még ennyit még tudok adni, akkor azt még adni kell."

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva meghallgathatják vagy a YouTube-linkre kattintva meg is tekinthetik. 

Szavakon túl
2024. január 14. vasárnap 13:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre