„Támogassa
Esti gyors

Figyelhették volna jobban a bécsi merénylőt?

3/11/2020 21:28

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Egyszer már megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz, de nem jutott be Szíriába. Ausztriában ezért börtönbe zárták, valószínűleg ott radikalizálódott ennyire.

2020. november 03. Esti gyors - részlet 20.11.03. Kis-Benedek József
00:00
00:00

Egyre többet lehet tudni arról a 20 éves fiatalról, aki Bécsben egy AK 47-es gépkarabéllyal követett el vallási indíttatású merényletet. Őt a rendőrök lelőtték, társát keresik, de lehet, hogy még többen voltak benne az akcióban, vagy lettek volna benne, ám erről részletes információkat nem hoztak nyilvánosságra a hatóságok. A férfi osztrák állampolgár volt, tehát nem menekült, nem bevándorló, semmi köze az utóbbi évek menekülthullámhoz. A szülei  Macedóniában, illetve az új meghatározás szerint Észak-Macedóniában éltek.

Nemrég megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz, sok más nyugat-európai fiatalhoz hasonlóan. Törökországon át akart Szíriába jutni, de a török hatóságok visszatartották, majd Ausztriában börtönbe került ezért a tettéért. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint ott radikalizálódhatott tovább, ott merülhetett fel a merénylet lehetősége. Tény tehát, hogy a hatóságok látókörében volt a merénylő, arra egyelőre nincs válasz, hogy miért nem figyelték hatékonyabban a tevékenységét.

 
Sebastian Kurz
osztrák kancellár, gyertyát gyújt 2020. november 3-án az előző nap elkövetett bécsi merénylet áldozatainak emlékére. Forrás: Facebook 
 

A fegyver egy AK 47-es gépkarabély, amelyet Szlovákiában gyártottak. A szakértő elmondta, hogy a fegyver és az alkatrészek számozása alapján lehet tudni, hogy melyik gyárban mikor készült, még azt is, hogy melyik műszakban. Ám miután a fegyverek fekete kereskedelme igen élénk, azt már nehéz követni, hogy miként jutott a merénylőhöz. Szlovákia egy ideig az alvilág paradicsoma volt, ez a fegyvertípus keresett, népszerű a piacon.

A terrortámadás után Magyarország, Szlovákia, Csehország, Németország is készültséget rendelt el a határon. Kis-Benedek József szerint Magyarország lehet a szélsőségeseknek egy útvonala Nyugat felé, de az egyáltalán nem logikus, hogy ide jöjjenek vissza egy-egy akció után. Sokkal célszerűbb nekik egy nagy országot választani, ahol könnyen el lehet bújni.

Bécsben jelenleg nyugodt a helyzet – erről már Geréb László zongoraművész számolt be, aki éppen a merénylet előtti órákban érkezett haza Bécsbe, Budapestről. Ausztriában a hivatalos adatok szerint a lakosság 10 százaléka muzulmán, Geréb László megerősítette, hogy a fővárosban nagy létszámú muzulmán közösség él, de személyes tapasztalata szerint nincs velük különösebb gond, jól integrálódtak. A lakosság egy részében azért van némi előítélet, de az átlag bécsi polgárra nem ez a jellemző.

A beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2020.11.03. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván

 

 


Nyilatkozott rádiónknak egy Bécsben élő magyar is, László Veronika szerint az osztrák főváros lakóit „fejbe vágta”, ami hétfő este a világ egyik legbiztonságosabbnak tartott helyén történt.

2020. november 03. A lényeg-részlet/Bécsi beszámoló a terrortámadás után 2020.11.03.
00:59
00:00

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás