„Klubrádió
Reggeli gyors

Ferenc pápa kellemesen kiszámíthatatlan, már üzent a magyaroknak

9/09/2021 12:36

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap Budapesten a Hősök terén misét celebrál a pápa. Bár ez kötött műfaj, de a Ferenc pápánál sosem lehet tudni. Híresen kiáll az elnyomottakért, a kizsákmányolás ellen, és már üzent a magyaroknak is. A menekültek befogadása és az LMBTQ-emberek elfogadása a kedvenc témái, hogyan reagál majd erre a magyar kormányzat?

Kamarás István vallásszociológust a Reggeli gyorsban arról kérdezte Mérő Vera műsorvezető, hogy milyen beszéd várható majd vasárnap a Hősök terén Ferenc pápától. Beszól majd a kormánynak?

2021. szeptember 09. Reggeli gyors - részlet 21.09.09. Kamarás István
09:32
00:00
Kamarás szerint a pápa rendszeresen vesz részt konferenciákon, akár szakszervezeti gyűléseken is, amiken a kizsákmányolt természetről, a kizsákmányolt emberekről beszél, mivel ezek a kedvenc témái. "Egy radikális Jézus-hívő pápáról van szó, aki egyértelműen állást foglal ezekben a kérdésekben, ugyanakkor Budapesten egy Szentmisén mond homíliát".

Kamarás elmondta, hogy ez kötött műfaj, ugyanakkor egy-egy evangéliumi részlettel sok mindent el lehet mondani, de akár el is lehet kanyarodni egy konkrét téma irányába. "Nem tudjuk, mi van a pápa fejében. Másrészt tudjuk, hiszen naponta küld Twitter-üzenetet". A pápa szeptember 5-én írt a magyar és a szlovák körútjáról. Budapestre Szentmisére, Szlovákiba pedig több napos országlátogatásra érkezik. "Nagyon különböző műfajról van szó" - mondta Kamarás.

A szlovákoknak és a magyaroknak azt üzente, hogy segítsék Európát, hogy "ne szavakkal, hanem tettekkel is tegyenek tanúságot a befogadás és az irgalmasság cselekedetéről". Kamarás szerint világos, hogy kikkel kell irgalmasnak lenni és kiket kell befogadni. "Ez egyértelmű politikai üzenet, de nem lehet tudni, hogy mit fog mondani".

Pápai audiencia
 
Pápai audiencia
 
Vatikánváros, 2021. szeptember 8. Ferenc pápa heti általános audienciát tart a Vatikán VI. Pál pápa termében 2021. szeptember 8-án. MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti
Fotó: Maurizio Brambatti
 

Ferenc pápa kellemesen kiszámíthatatlan, nagy rögtönzései voltak pápasága történetében, így a reakciók nehezen kiszámíthatók, mondta arra, hogy mi várható a kormány részéről. "Vagyis tudjuk" - mondta, és a kormány egyik propagandalapjának cikkét idézte. "A Mandiner.hu Ferenc pápáról kegyesen azt írta, ha Joe Bident se nevezzük demens vénembernek, akkor Ferenc pápát is megilleti ez a tisztelet, de".

Kamarás szerint tehát a kormányzati sajtóban eléggé visszafogottan viszonyulnak Ferenc pápához. "Bármit mond, ki lehet forgatni". 

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányzati propaganda előszeretettel kapcsolja össze a mostani Eucharisztikus Kongresszust az 1938-assal, arra Kamarás azt mondta, vannak ezek a kongresszusok, amik a magyar kormánynak nagyon fontosak, és ezeket az eseményeket szívesen államosítják önmaguk legitimációjára Brüsszellel, az ellenzékkel szemben.

Vannak kisajátítási törekvések, de szerinte egy ilyen eseményt nem lehet kisajátítani, mert annyiféle ember van, annyiféle program van, de egyértelmű a próbálkozás arra is, hogy ez a mostani a 38-as kongresszusnak valami folytatása. "Látjuk, milyen historizáló identitásalakítás folyik Magyarországon".

Az esemény a jámbor, vallásgyakorló katolikusoknak szól. De éppen Ferenc pápa az, aki új fejezetet nyitott, amikor kimondta, a hívők nem nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy az aktuális kérdésekkel, a pol és a köz kérdéseivel ne foglalkozzanak. De ez nem pártpolitika. Kamarás még megjegyezte, hogy ő utoljára a rendszerváltás előtt hallotta a kizsákmányolás szót  szemináriumon, míg Ferenc pápának ez rendszeres szóhasználata: a szegények, a természet kizsákmányolása ellen egy átlagos katolikusnak fel kell emelnie a szavát, és ehhez illeszkedik a twitterüzenete is, mondta.