„Klubrádió
Esti gyors

Fekete-Győr: Ez talán csak a putyini Ororszországban nem lenne nevetséges

29/09/2020 20:03

| Szerző: Klubrádió/szg

Vádat emelt Fekete-Győr András ellen az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt a rabszolgatörvény elleni tüntetések után 21 hónappal. A Momentum elnöke azt mondta: játékboltban is kapható lila füstölőt ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök „felszólítás nélkül, könnygázzal fújták arcon tüntetőket”. Senki nem sérült meg. A vádemelést az „Orbán-ügyészség” részéről nevetségesnek és szánalmas próbálkozásnak tartja, amely talán Belaruszban vagy a putyini Oroszországban nem lenne abszurd.

2020. szeptember 29. Esti gyors / részlet, Fekete-Győr András (20.09.29.)
04:42
00:00

Vádat emelt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Szarvas Koppány Bendegúz, a párt VIII. kerületi képviselője ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. A vádemelésről szóló közlemény szerint „a 2018. decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék”.

Fekete-Győr András az Esti gyorsban azt mondta: 21 hónapot várt az „Orbán-ügyészség” azzal, hogy ezt bíróság elé vigye. Hogy miért, azt nehéz megmondani. De tény, hogy 2018. decemberében a Momentum még 2-3 százalékos kis párt volt, most már az egyik legerősebb, így, a választások előtt másfél évvel nyilván lehet a rendszernek olyan motivációja, hogy akár őt, akár a pártot ellehetetlenítse.

Megerősítette, hogy a Pesti Srácok nevű kormánypárti oldal hamarabb tudott a vádemelésről, mint ő vagy az ügyvédje. A bíróságra ekkor még be sem érkezett a vádirat, azt egyébként egyelőre nem is látták. Fekete-Győr András közölte: vállalja a felelősséget a tetteiért, de a hatóság elleni erőszak vádját nevetségesnek és szánalmas próbálkozásnak tartja, talán Belaruszban vagy a putyini Oroszországban nem lenne egyedül abszurd. Közölte, egy játékboltban is kapható lila füstszórót ejtett két rendőrsorfal közé a rabszolgatörvény elleni egyik tüntetésen, senkit nem bántott, senkit nem talált el. Arra volt ez reakció a részéről, hogy a rendőrök „felszólítás nélkül, könnygázzal fújták arcba tüntetőket”. A rendőrségi tanúvallomás is megerősíti, hogy senkit sem ért sérelem – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Fekete-Győr András és Donáth Anna, a Momentum politikusai egy 2018. decemberi tüntetésen (fotó: Facebook) 

Esti gyors
2020. szeptember 29., kedd 18:20
Műsorvezető: Kárpáti Iván