„Támogassa
Esti gyors

Eörsi Mátyás: Fico segítése motiválhatja Orbán vitáját Pozsonnyal

17/08/2023 20:47

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Éles üzenetváltások zajlottak Budapest és Pozsony között az elmúlt napokban. A diplomáciában szokatlanul útszéli hangon kritizálja a magyar kormány Szlovákia belügyeit – mondta Eörsi Mátyás. A DK külügyi szakértője arról is beszélt az Esti gyors című műsorban, hogy Orbán célja az lehet, hogy segítse a hasonlóan korrupt és antidemokratikus Robert Ficot hatalomra jutni.

2023. augusztus 17. Esti gyors-részlet (2023.08.17.) Eörsi Mátyás
08:46
00:00

A magyar külügy Tibor Gašpar volt szlovák országos rendőrfőkapitány, a Smer képviselőjelöltje pénteki letartóztatását úgy értékelte, hogy az a nemzeti érdekeket szem előtt tartó politikusokkal szembeni liberális hajtóvadászat része lenne – írta a Magyar Hang

Eörsi Mátyás szerint ahhoz képest, hogy a magyar kormánynak semmi köze ehhez az ügyhöz, "rendkívül bántó útszéli hangon kritizálja ezt az eljárást". A DK külügyi szakértője megalapozottnak tartja azt a feltevést, hogy az Orbán-kormány gyengítse a jelenlegi szlovák kormányt, és pozícióba hozza Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnököt. Annak ellenére, hogy Fico baloldalinak tartja magát, a magyar kormány értékes szövetségest lát benne az Unióval folytatott harcában – tette hozzá.

Orbánnak az az érdeke, hogy a jogállamisággal kapcsolatos vitájában az Európai Unió intézményeivel ne maradjon egyedül – mondta Eörsi. Hozzátette, ha több olyan ország van az EU-n belül, amelyeknél szintén jogállamisági problémák vannak, akkor megoszlik az Unió intézményeinek figyelme Magyarország és más "renitens" tagországok között. 

Nem véletlen, hogy Magyarország ennyire szeretné a balkáni országok EU-tagságát – véli Eörsi. Ez esetben még több olyan ország lenne az Unióban, ahol korrupciós és jogállamisági gondok egész garmadája merül fel. "Orbán Viktor úgy gondolja, hogy így megúszhatja azt a kanosszajárást, amit neki most járnia kell" – fogalmazott a DK külügyi szakértője.

Ezen szövetség megalapozását támasztja alá egy mai értesülés, miszerint Orbán Viktor titokban tárgyalt Albániában és Montenegróban – mondta a műsorvezető, Hardy Mihály.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Eörsi Mátyással
2023. augusztus 17., csütörtök 18:38
Riporter: Hardy Mihály