„Klubrádió
Esti gyors

Elméletben sem papnak, sem orvosnak nem lesz titka a "Szuverenitásvédelmi Hivatal" előtt

11/12/2023 21:37

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Csak hab a tortán, hogy mentelmi jogot kap a szuverenitásvédelminek nevezett hivatal majdani elnöke, nagyobb baj, hogy a szervezet gyakorlatilag bármilyen adathoz hozzáférhet, miközben a működésével és a jelentéseivel szemben nem lehet jogorvoslattal élni – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója az Esti gyorsban.

2023. december 11. Esti gyors-részlet (2023.12.11.) Ligeti Miklós
10:35
00:00
Mentelmi jogot kapna a "Szuverenitásvédelmi Hivatal" majdani vezetője – vette észre a 24.hu Hende Csaba a múlt héten beadott módosító javaslatát.

Ez csak a hab a tortán – véli Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, szerinte ennél sokkal súlyosabb problémák vannak a hivatal vezetőjének és az egész szervezetnek a jogköreivel.

Az elnök magas fizetést kap és teljes függetlenséget élvez majd. Saját maga határozza meg az eljárás szabályait – ami példátlan a világban – mondta Ligeti az Esti gyorsban. Sem a hivatal működésével, sem a jelentéseivel szemben nem lehet semmilyen jogorvoslattal élni, miközben minden adathoz hozzáfér, megtekinthet minősített adatokat, akár a titkosszolgálatot is berendelheti magához – mutatott rá a civil szervezet jogi igazgatója.

Elméletben – a hivatalt létrehívó törvény alapján – a papnak, az ügyvédnek és az orvosnak sem lesz titka előtte. Ez persze a gyakorlatban szakmai, jogi és etikai szabályokkal és elvekkel fog ütközni. Ha egy orvos a titoktartásra hivatkozva megtagadja például, hogy elmondja milyen betegséget kezelt egy páciensnél vagy mondjuk milyen gyógyszert írt fel neki, akkor ezért nem lehet megbüntetni, a "Szuverenitásvédelmi Hivatal" maximum azt írja a jelentésbe, hogy nem működött együtt – ettől függetlenül nyilván kellemetlen helyzetek adódhatnak ebből – magyarázta Ligeti.

 
 

A Transparency jogi igazgatója úgy véli, az új hatóság főleg arra lesz jó, hogy "folyamatosan magas szinten tartsa a hisztériakeltést", hiszen valódi védenivalója nem lesz abban a hatókörben, amit a törvényben meghatároztak. Ráadásul olyan, a jog világában nehezen értelmezhető tevékenységeket is hozzárendeltek, mint a "bizonyítás jellegű cselekmények" végzése.

Az ég világon semmi szükség nincs erre a hatóságra – mondta Ligeti, aki hangsúlyozta, Magyarországon is – mint minden országban – rengeteg olyan hivatal van, amelyiknek a szuverenitás védelme a dolga, ilyenek például a titkosszolgálatok vagy éppen a rendőrség is. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2023. december 11., hétfő 18:14
Riporter: Dési János