„Klubrádió
Reggeli gyors

Ellenzékiek keresik fel a titokzatos budapesti kínai rendőrőrsöket

12/10/2022 12:22

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Kínai erőszakszervezetek Budapesten? Attól függ, kit kérdezünk: a Belügyminisztérium például azt állítja, hogy nem tud róluk, de Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője szerint az az abszurd helyzet, hogy ezt maguk a kínai rendőrök még csak nem is titkolják, és ott segítenek a kínai közösségnek, ahol tudnak. Vagy nem, hiszen számos példa van arra, hogy a kínai kommunista állam zsarolással, kényszerítéssel kontrollálja külföldön is az állampolgárait.

2022. október 12. Reggeli gyors - részlet 2022.10.12. Tompos Márton
10:13
00:00

Egy Magyarországon élő kínai rendőr újságcikkben számolt be arról, hogyan segíti a budapesti kínai közösséget az adminisztrációs akadályok leküzdésében, a honosításban, mikor mire van szükség. A probléma az, hogy a kínai rendőrségi jelenlétről a magyar Belügyminisztérium nem tud. De nemcsak a magyar hatóságok állnak értetlenül a jelenség előtt. Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője a Reggeli gyorsban elmondta, hogy a világ számos országában alakult ki kínai kínai rendőri hálózat, és emiatt Kanadában, az USA-ban, Írországban és Spanyolországban vizsgálat is indult.

Halálra ítélték egy volt miniszterhelyettest Kínában
 
Illusztráció
 
Csangcsun, 2022. szeptember 23. A Kínai Központi Televízió, a CCTV videófelvételéről készült képen Szun Li-csün, Kína egykori állambiztonsági miniszter-helyettese (k) a bírót hallgatja a büntetőperében hozott ítélet kihirdetésén a Csilin északkeleti tartománybeli Csangcsunban. MTI/AP/CCTV
 

 

A kínaiaknak a rendőrségi hálózat létrejöttében Tompos szerint az adta az ötletet, hogy sok telekommunikációs csalás volt köthető a külföldön élő kínaiakhoz, emiatt életre hívták a 110 Tengerentúli Rendőrségi Szolgáltatási Központ-programot (a 110 az ottani segélyhívószám), majd több tucat országban kínai rendőrőrsöket hoztak létre. A külföldi országok pedig nem értik, hogy ez hogy lehetséges. Emiatt Tompos szerint nem is meglepő, hogy a magyar belügy nem tud róla, hogy itt van két rendőrőrs, hiszen más országokban sem tudtak róla.

Hogy lehet felismerni a kínai rendőrt? Úgy, hogy cikket ír az újságba, amiben megírja, hogy ő egy kínai rendőr, aki a helyi kínai közösségnek segít, ahol csak tud: valakinek a pénzét megtalálni, másnak a házassági papírokat honosítani, tehát közösségi munkát és adminisztrációt látnak el. Ezzel a probléma Tompos szerint az, hogy ezt valamilyen kölcsönös nemzetközi egyezménynek kellene megelőznie, ahogy a Horvátországba küldött magyar rendőrök esetében: diplomáciai, vagy minisztériumi csatornákon keresztül, de Tompos szerint ez itt nem működik.

A másik probléma, hogy ezek a kínai rendőrök egyes szervezetek szerint a kínai kommunista állam érdekeit is képviselik. Az közismert, hogy a kínai állam külföldön is kontrollálja a polgárait, és ha valakivel gondja akad, annál zsarolással és egyéb kényszerítőeszközökkel el tudja érni, hogy visszatérjen Kínába. Tompos szerint az egyik dél-kelet ázsiai országban például úgy érték el egy egyszerű kereskedőnél, hogy visszautazzon Kínába, hogy az otthon maradó édesanyja házában elzárták a vizet. Azt Tompos szerint nem tudni, ilyen kényszerítésre volt-e példa Magyarországon is, de szerinte a nemzetközi példák bizonyítják, ha a kínaiak el akarják érni, hogy valaki hazatérjen, bármilyen eszközt bevetnek.

A magyar kínai rendőrőrsökről Tompos szerint annyit lehet tudni, hogy a kőbányai egy jól bekamerázott, de kívülről teljesen semlegesnek látszó épületben működik, és az országgyűlési képviselő szerint van egy másik épület is, ami korábban szállónak épült, és ott rendeztek be egy pár szobás irodát. Ezekről eddig csak fotókat látott, mint mondta, éppen ma nézik meg őket személyesen is.

Koronavírus - Kína
 
Koronavírus - Kína
 
Peking, 2022. október 12. Koronavírus-vizsgálathoz vesznek kenetet egy férfi torkából Pekingben 2022. október 12-én. Kínai városok kijárási és utazási korlátozásokat vezettek be, mert az új fertőzöttek napi száma megháromszorozódott az előző napokban. MTI/AP/Mark Schiefelbein
Fotó: Mark Schiefelbein
 

 

Az ilyen őrsök veszélyeit taglalva azt mondta, ha például itt él egy tibeti, vagy az ujgur közösségből néhányan, akik éppen a kínai elnyomás elől menekültek el, mire kiderült, hogy itt is vannak kínai rendőrök, akik a kínai államot képviselik. Miközben a magyar rendőrség még csak nem is tud róluk. Tompos az ügyben a külügyminisztériumnak is ír levelet, valamint a kínai nagykövetségnek, hogy megtudja, milyen jogon vannak itt kínai rendőrök, "de úgy tűnik, senki nem tud semmit". AA parlament külügyi bizottságnál, az alkotmányhivatalnál is bejelentést kíván tenni, mert szerinte abszurd, hogy egy másik állam erőszakszervezete itt van, és ők nem tudnak róla semmit. Bár megjegyezte, mostanában az országgyűlési képviselői mandátum sem ad olyan lehetőséget, hogy intézkedni tudjon, de azért megpróbálja.

Tompos arról is beszélt, hogy a kínai kommunista állam nemcsak a rendőrökön keresztül, hanem a teljes kínai kiküldetéseken keresztül, besúgóhálózattal, a kínai nagykövetségek rendszere révén egy teljes hálózatot épített ki, amivel hatalmas nyomást gyakorolnak az ellenfeleikre