„Klubrádió

Elítélt kitüntetett

1/10/2019 11:20

| Szerző: 168 óra

Elveszítette érdemkeresztjét a bicskei gyermekotthon volt igazgatója, akit nyolc év fegyházra ítéltek. A kitüntetés mégis nála maradhat.

Nem kis elismerést kapott még 2016-ban a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon akkori igazgatója, Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntették ki. Azonban kiderült, hogy szexuális bűncselekményeket követett el a rá bízott gyermekek ellen, ezért jogerősen nyolc év fegyházra ítélték, emellett eltiltották a közügyek gyakorlásától. Érdemkeresztjét azonban akár ma is nézegetheti a cellájában.

A 168 óra megkérdezte az adományozó Áder János hivatalát, hogy kezdeményezi-e Vásárhelyi János kitüntetésének visszavonását. A válasz röviden: állami kitüntetés visszavonására nincs mód. A lap munkatársa ennyivel nem elégedett meg, a Kormányinfón is feltette a kérdést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a köztársasági elnöknek nincs törvényi lehetősége az általa adományozott kitüntetések visszavonására. Azonban a Btk. egyértelműen fogalmaz, büntetőügyben rendelkezni kell a kitüntetés elvételéről, amit az ügyészségnek kell kezdeményeznie, a bíróságnak pedig a jogszabály szerint döntést hoznia. A Legfőbb Ügyészség szerint nekik ezzel nincs dolguk. A Győri Ítélőtáblánál azt hangsúlyozták, hogy a bíróság külön nem kezdeményezi a kitüntetés visszavonását, csupán értesíti az adományozót, hogy a kitüntetett személyt eltiltotta a közügyektől, ami azt jelenti, hogy elveszíti a kitüntetését. Tehát elég nagy a káosz itt a jogban.

Borbély Zoltán ügyvéd, egykori legfőbb ügyészségi ügyész és szóvivő tette közérthetőbbé ezt az ügyet. A jelenleg hatályos Btk. szerint a közügyektől eltiltott minden olyan juttatástól elesik, ami a kitüntetésével jár. Egy kitüntetést véleménye szerint fizikailag pontosan ezért nem szükséges visszavonni az elítélttől.

Minderről bővebben a 168 óra honlapján olvashat.

Kiemelt kép: 168 óra/Bíró Veronika