„Klubrádió

Elég a durva közbeszédből!

15/02/2024 11:58

| Szerző: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) közleménye

(Budapest, 2024. február 14., szerda)

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy a nyilvánosságban terjedő durva beszéd nemcsak a magyar nyelvet teszi tönkre, hanem az emberi méltóságot is sértheti, társadalmi feszültséget kelthet, és ellehetetleníti az értelmes párbeszédet is. Szélsőséges helyzetekben a verbális agresszió akár fizikai atrocitásba is torkollhat.

Indulat, harag, gyűlölködés feszíti szét a magyar közéletet, amely egyre durvább, korábban nyomdafestéket nem tűrő szavakban, emberi méltóságot sértő kijelentésekben tör a felszínre, s kap nyilvánosságot a médiában. Az online térben vagy az élő adásokban könnyen kicsúsznak olyan szavak, amelyeket – jó esetben – megbán kimondójuk, s bocsánatot kér, visszavonja az indulatokat, felháborodást kiváltó kijelentést. Ez történt a Klubrádió esetében, amikor Arató András kért bocsánatot, és távolította el véleménycikkét a rádió honlapjáról. Helyesen tette.

Az esetek jelentős részében azonban a politikai ellenfelet vagy más közszereplőt, esetleg újságírókat pocskondiázó nyilatkozók nem érzik úgy, hogy túllépik azt a határt, amelyet a sajtószabadság még tolerál. Az újságírónak – és ez igaz minden, a nyilvánosságban szereplőre – „tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, nem kelthet gyűlöletet…, senkit nem becsmérelhet, nem terjeszthet senkiről előítéletet kifejező rágalmakat” – ahogy a MÚOSZ 2011 óta érvényben lévő Etikai kódexe fogalmaz.

Egy indulattal, frusztrációval teli társadalomban a másik fél sértegetése, a bűnbakképzés sokszor a tehetetlenség kifejezése, a feszültséglevezetés egyik formája, vagy éppen egy megtervezett, tudatos, lejárató, rágalmakkal teli karaktergyilkosság része. Bármelyik is a kiváltó ok, elfogadhatatlan, hogy a verbális agresszió tönkretegye a nyilvánosságot, meggátolja az értelmes párbeszédet, aláássa a nemzet egységét.

Nyelvében él a nemzet – mondta gróf Széchenyi István lassan kétszáz éve. Gondoljunk bele, milyen is az a nemzet, ahol a trágárság, a rágalmazás, a gyűlöletkeltés, mások tudatos és alaptalan lejáratása, a karaktergyilkosság lassan megszokottá válik a közbeszédben?!

A MÚOSZ felhívja a nyilvánosságban megszólalók figyelmét, hogy felelősek a kulturált köznyelv visszaállításáért. Nekünk, újságíróknak is tennünk kell a bírálat emberi méltóságot nem sértő megfogalmazásáért, a véleménynyilvánítás közerkölcsöt nem bántó megjelenítéséért.

A nyelv veszélyes fegyver, visszaélni vele nem hiba, hanem bűn.

 

Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ)