„Klubrádió
Fülbevaló

Eddig ismeretlen jeleket tanulhatnak a vakok 

8/01/2019 16:16

| Szerző: Klubrádió

Új, vakoknak szóló oktatókönyv készült Magyarországon. A látásukat elvesztett emberek olyan írásjeleket ismerhetnek meg, amelyek nemrég még nem is léteztek a Braille-féle ábécében. Erről is szó volt a Fülbevalóban. A műsor foglalkozott még a biztonságos kozmetikumok ismérveivel, és egy új francia mozival is.

2019. január 08. Fülbevaló 01. 08.
44:03
00:00

Mi a tehetség, mi kell ahhoz, hogy akkor is utat törjön magának, ha nem ideálisak a körülmények? Mit adhat a zene annak, akinek semmi mása nincs? Ilyen kérdéseket feszeget az a francia film, amiről a Fülbevaló első részében volt szó. 

Aztán egy különleges olvasókönyvvel foglakozott a műsor. Az új eszközzel felnőtt korukban megvakult embereket tanítanának a Braille-írásjelek használatára, olyan, például informatikához kötődő karakterekére is, amelyek nemrég még nem is léteztek a speciális ábécáben.

Kérdés azonban, a vakokat segítő számítógépek, beszélő szoftverek elterjedésével, mekkora szükség van még a drágán szerkeszthető és kinyomtatható kiadványokban használt Braille-írás ismeretére? Az egyéb módszerek szaporodása mellett is kár lenne lemondani róla, például, mert továbbra is vannak helyzetek, amikor nincs alternatívája, de azért is, mert nélküle igen nehéz lenne vakoknak matematikát tanulni – derült ki a műsorból. Mint ahogy az is, miért nehezebb annak használnia a jelrendszert, aki kemény fizikai munkát végzett. 

A Fülbevaló második felében szépészeti tanácsok hangzottak el, például arról, hogyan tüntessük el a nagy év végi lakomák nyomait a testünkről, és azt is megtudhatták a hallgatók, mire figyeljenek, ha kozmetikumot vásárolnak, mi bizonyítja, hogy a kiválasztott termék biztonságos.

A Fülbevaló január 8-ai, keddi adásának hangfelvételét a poszt elején kattinthatja! A műsorvezető Kovács M. Veronika volt. Címlapfotó: Pixabay