„Támogassa
Esti gyors

Ebben a háborúban - Kárpáti Iván jegyzete

18/04/2023 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

"Ha pedig a háború kiterjed, egyre több ember veszíti az életét” – üzeni a kormány a FB-hírfolyamomban, arcomba tolva, szokás szerint nem túl szofisztikáltan.

2023. április 18. Esti gyors-részlet (2023.04.18. Kárpáti Iván jegyzete)
02:03
00:00

„Az orosz-ukrán háborúnak csupán vesztesei vannak, mert ebben a háborúban emberek halnak meg. Ha pedig a háború kiterjed, egyre több ember veszíti az életét” – üzeni a kormány a FB-hírfolyamomban, arcomba tolva, szokás szerint nem túl szofisztikáltan, azt nem nagyon tudom, hogy az „ebben a háborúban”-t miként értelmezzen, nem nagyon van olyan tűzfegyverekkel vívott harc, amiben ne halnának meg emberek, de ez az elemzés nyilván értelmetlen.

Az emberek legelemibb igényét a normális, békés életre cinikus módon kihasználó kampányt párszor már elemeztük. A teljes médiájuk azon dolgozik, hogy a veszélyt az egekig emelje (atomháború) és így Orbán Viktort egy ölelő, védelmező apa szerepébe láttassa. Működik, kár lenne tagadni. Cinikus, mert Orbán (Rogán, Habony) pontosan tudja, hogy minden értelmes ember békét akar, de azt is tudja, hogy a béke nem teremthető meg bármilyen körülmények között, minden áron. A későbbi határok rendszerint ott húzódnak, ahol egy tűzszünet idején.

Említsük meg azt is, hogy jelenleg a magyar külügyminiszter az, aki menetrend szerint jár Moszkvába és Minszkbe. Hogy miben egyezik meg azt némi csúszással szoktuk megtudni, amikor kiderül, hogy dupla áron kapjuk a gázt. Arról végképp nem tudunk meg semmit, hogy milyen erőfeszítéseket tesz orosz barátainál a béke érdekében. Reméljük veri az asztalt, amikor éppen nem látja a vele utazó videós és fotós.

Egyben emlékezzünk meg azokról az '56-os harcosokról, akik hetekig ellenálltak a Vörös Hadseregnek, a jelenlegi kormányzati narratívából levezetve teljesen feleslegesen, indokolatlanul növelve az áldozatok számát, egy atomháborút kockáztatva. Ha előbb abbahagyják, a szovjetek is biztos hamarabb hazamennek. Ki tudja.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2023. április 18-ai adásában hangzott el.