„Klubrádió
Esti gyors

Döntött a Médiahatóság, elhallgattatják a Civil Rádiót

10/10/2019 20:32

| Szerző: Klubrádió

A magyar és a külföldi zene arányára, a zene és a szöveg arányára és hasonlókra hivatkozva kapott büntetéseket a Civil Rádió, amelynek a frekvenciahasználatát a jogsértések miatt nem hosszabbította meg a médiahatóság.

2019. október 10. Esti gyors / részlet, Görög Mária, Civil Rádió (19.10.10.)
03:18
00:00

A döntésről, hogy az ötéves hosszabbítás helyett  – melyre a Magyar Hang értesülései szerint ígéretet kaptak –, lejár a Civil Rádió frekvenciahasználati joga, az MTI által kiadott közlemény utolsó bekezdésében olvashattunk. Ebben a Médiatanács ismételt jogsértésekre hivatkozik, amelyek esetén a médiahatóság kizárja a hosszabbítást.

Görög Mária, a rádió alapítványának kuratóriumi elnöke az Esti gyorsban elmondta: a médiahatóság folyamatosan ellenőrzi a rádiókat. Őket sokat vizsgálták és kicsit sokat büntették, az utóbbi hónapban háromszor (az utolsó alkalomnál 100 ezer forintra). Ezeket a büntetéseket a magyar és a külföldi zene aránya, a zene és a szöveg aránya, közszolgálati tartalom, ismétlések aránya miatt kapták.

Ezeket befizették, és utánanéztek, hogy az ilyen büntetések automatikus kizárást jelentenek-e, és azt találták (bár nem akar más rádiót megnevezni), hogy több cég is megkapta az ötéves hosszabbítást ilyen előzmények után. Ezért azok a jogsértések, amelyekre a médiahatóság hivatkozik, szerinte csak ürügyet szolgáltattak arra, hogy a Civil Rádiót el lehessen tüntetni, mint egyik utolsó mohikánt (a Tilos még szerencsére megvan, ahogy Görög Mária fogalmazott) a valódi közösségi rádiók közül. Ekkora eléréssel ebben a műfajban rajtuk kívül csak a Tilos rendelkezik.

„Ez egy toleranciaműhely, különféle világnézetű emberekkel, majd' száz önkéntes készíti a műsorokat” - mondta Görög Mária. Itt a szabad véleménynyilvánítás, az egész magyar média helyzete látszik abban, hogy a Civil Rádiót el fogják hallgattatni december 21-én – tette hozzá.

 


A Civil Rádió (FM 98), Magyarország legnagyobb nem nyereségérdekelt rádióadója, 1995-ben kezdte meg a műsorsugárzást, de kísérleti adásai 1993-ban indultak. A rádió önmeghatározása szerint adásaik és működési módjuk is közösségi érdekeket és formákat képviselnek: nem csak a közösségiségről szólnak, de kisebb műsorkészítő stábokban, csapatokban készítik az általuk sugárzott adásnapokat, 3-8 órás turnusokra osztva önkéntesként dolgozó munkatársaikat. Ezen a „műfajon” belül a Civil Rádió egyik legfontosabb jellemzője, hogy az országos és regionális médiumoktól eltérően, a nemzetközi és országos kérdések helyett sokkal inkább a helyi társadalom dolgaival foglalkozik, valamint önkéntesek működtetik. Műhelyük különösen nagy hangsúlyt kíván fektetni a civil társadalom, az önszerveződések budapesti jelenségeinek bemutatására, bátorítására, az ilyen törekvések nyilvánosságának és szakmai működésének segítésére. Igazolja ezt az a tény, hogy nyilvántartásuk szerint évenként 750-800 civil szervezet volt vendége a Civil Rádiónak – írja róluk a Wikipedia.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: Instagram)

Esti gyors
2019. október 10., csütörtök 18:55
Műsorvezető: Kárpáti János