„Klubrádió
Reggeli gyors

Dombos Tamás: a nevelt gyermekek is illetékmentesen örökölnek

2/02/2024 12:41

| Szerző: Klubrádió

Közel egy évtizede meglévő jogbizonytalanság végére tett pontot a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), amikor a Háttér Társaság kérésére kiadott állásfoglalásban rögzítette: az élettárs gyermeke is nevelt gyereknek számít. Ők is 20 millió forintig örökölhetnek illetékmentesen. Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője volt a Reggeli gyors vendége.

2024. február 02. Reggeli gyors - részlet 24.02.02. Dombos Tamás
08:57
00:00

"Valóban egy évtizedes probléma végére tett a NAV most pontot. A probléma az abból adódik, hogy az illetéktörvényben már egy nagyon régóta szereplő szabály az, hogy a mostoha és nevelt gyermekek 20 millió forintig örökölhetnek illetékmentesen. Viszont az, hogy mit jelent a nevelt gyermek fogalma, ez nem volt tisztázott, vázolta a problémát Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. - Korábban a 2010-es évek elejéig a nevelőszülő nevelt gyermek fogalma az kizárólag az úgynevezett gyermekvédelmi rendszerben nevelőszülőként vagy nevelt gyermekként létező emberekre vonatkozott, akit nem a szülei nevelik, hanem a szüleik meghaltak, vagy nem tudják nevelni, és ezért elhelyezik őket egy nevelőszülőnél. De aztán 2013-ban az új polgári törvénykönyv a nevelőszülőt egy sokkal tágabb értelemben kezdte el használni olyan szülőkre, akik a saját háztartásukban nevelnek egy olyan gyermeket, aki nem a saját, nem a vér szerinti, örökbefogadott és mostoha gyermekük. Tipikusan akkor van nevelőszülő, illetve nevelt gyermek, hogyha valaki az élettársának a gyermekét neveli a saját háztartásában."

A probléma abból adódott Dombos elmondása szerint, hogy az illetéktörvényben nem volt egyértelmű, hogy a régi értelemben kell a nevelőszülő nevelt gyermekre gondolni, vagy pedig az új, tágabb polgári törvénykönyvnek megfelelő értelemben. "A NAV-hoz fordultunk, hogy állásfoglalásban tisztázzák ezt a kérdést - tette hozzá. - Elég hosszan foglalkoztak ezzel, több hónapon keresztül egyeztettek különböző más állami szervekkel, és végül megszületett az a döntés, hogy a polgári törvénykönyvben szereplő nevelőszülő, illetve nevelt gyermek fogalmát kell az illetéktörvény értelmezésekor is használni. Ez azt jelenti tehát, hogy innentől kezdve, hogyha valaki meghal, és élettársként nevelt egy gyermeket, és ez a gyermek örököl, akkor utána rá ez a kedvezményes illeték vonatkozik."

Egyre több a mozaikcsalád, tehát ahol egy család úgy nevel gyermeket, hogy az a gyermek nem mindkét szülőnek a vér szerinti gyermeke, hanem egy korábbi párkapcsolatból származik, és a pár úgy dönt, hogy nem kötnek házasságot, hanem élettársi kapcsolatban nevelik egyikőjük korábbi kapcsolatból származó gyermekét. "Sok ezer ilyen gyermek van ma Magyarországon a statisztikák szerint. Egy részüket azonos nemű szülők, egy részüket különnemű élettársi kapcsolatban élő szülők nevelik, ez az új NAV rendelkezés most mindegyikőjükre vonatkozik,mondta Dombos.4125 gyermek él azonos nemű szülőkkel a KSH legújabb adatai szerint a 2022-es népszámlálásból. Valószínűleg a szám ennél is magasabb, hiszen nagyon sok olyan azonos nemű pár van, aki még a népszámlálás során sem vállalja fel azt, hogy ők azonos nemű párként élnek együtt, vagy azonos nemű párként nevelnek gyermeket. Már ez a 4125 gyermek is közel háromszorosa annak, mint amit 10 évvel ezelőtt a korábbi népszámlálások jeleztek."

Úgy fogalmazott, hogy bár nyitott a társadalom ezekre a párokra, illetve ezekre a gyermekekre, egyre kevesebb nehézséggel találkoznak, amikor óvodába, iskolába kerülnek a gyerekek, de a nehézségek, azok a jogszabályból adódnak. "Ma Magyarországon arra, hogy a gyermeket nevelő azonos nemű pár mindkét tagját a jog teljes értékű szülőként ismerje, nincs lehetőség. Így a gyerek például nem örököl, mindkét szülője után, nehézséget jelenthet az iskolában vagy az egészségügyi intézményekben eljárni a gyermek érdekében. Tehát a jogi nehézségek sajnos vannak, a társadalmi elfogadás szerencsére egyre inkább javul."

Azonos nemű párok örökbefogadhatnak gyereket, vagy nevelhetnek gyereket? - kérdésre azt válaszolta: "Ha valamilyen módon az a gyermek bekerül az ő családjukba, akkor nevelhetik arra hivatkozva, hogy azonos nemű szülők nevelik, nem lehet elvenni azt a gyermeket attól a párttól. Ugye tipikusan azért legnagyobb számban még azonos nemű párok is úgy nevelnek Magyarországon gyermeket, hogy egy korábbi heteroszexuális kapcsolatból származik a gyermek, ez a kapcsolat megszűnik, és aztán egy új, azonos nemű partnerrel nevelik együtt, de egyre többen vannak, akik már nem így, hanem például mesterséges megtermékenyítéssel, örökbefogadással, vagy úgynevezett társszülőséggel vállalnak gyermeket. Ezek közül egy része jogszerű, egy része nem jogszerű."

"Mesterséges megtermékenyítésben ma például Magyarországon jogszerűen azonos nemű élettársi kapcsolatban élő személy nem vehet részt, tette hozzá. - Örökbe fogadni elvileg az egyik fél örökbe fogadhat, tehát nem kell eltagadnia, hogy ő együtt jár egy azonos nemű párral, és akkor egyénileg, egyedül örökbe fogad. Ezt azonban nagyon megnehezítették, tehát miniszteri engedélyhez kötötték az ilyen örökbefogadásokat, és gyakorlatilag ez azt is jelenti, hogy nincsenek ilyen örökbefogadások az elmúlt 3-4 évben. El sem jutnak addig, hogy miniszteri engedélyt kérjenek, mert teljesen elbátortalanítják őket, közlik velük a hatóságok, hogy úgyse fog sikerülni, ne adja be a kérelmet. Az a néhány ember, aki pedig beadja, azt sajnos elutasítják, meg egészen durva és egészen diszkriminatív módon olyanokra hivatkozva, hogy nem fognak tudni annak a gyermeknek keresztény nevelést biztosítani, meg hogy egy azonos nemű pár rossz mintát mutat a gyermekeknek, szóval ilyen egészen diszkriminatív érvekre hivatkozva sajnos elutasítják ezeket a kérelmeket. Úgyhogy korábban volt erre lehetőség, de aztán a 2021-es szigorítás óta a gyakorlatban ellehetetlenült az azonos nemű párkapcsolatban élők örökbebefogadása.

Reggeli gyors: interjú Dombos Tamással
2024.02.01., csütörtök 7:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert