„Klubrádió
Reggeli gyors

Diákok: Addig fogjuk csinálni, amíg nem lesz változás

8/12/2022 13:04

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A tanárokra egyre jobban hat a kormányzat megfélemlítése, nekik figyelembe kell venniük a családjukat is, mondta Gadanecz Éva, a Madách Imre Gimnázium tanára, aki maga is polgári engedetlenséget választotta. A diákok viszont kitartanak, és ígérik, nem adják fel. Mészáros Bence az Egységes Diákfront aktivistája a Reggeli gyorsban arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen hosszú ideig tartó tiltakozásra a rendszerváltás óta nem volt példa. Egységet és erőt akarnak mutatni.

2022. december 08. Reggeli gyors - részlet 2022.12.08. Gadanecz Éva
06:59
00:00

Az ország több száz iskolájában tiltakoznak a tanárok és diákok az oktatás lezüllesztése, a tanárok jogainak elvétele és kirúgása ellen. A Madách Imre Gimnáziumban csütörtökön például a diákok ülősztrájkkal demonstráltak. Erről Gadanecz Éva, az iskola magyar-orosz-dráma szakos és polgári engedetlenséget választó tanára beszélt a Reggeli gyorsban. Az iskolájukban az 52 fős tantestületből jelenleg 6-an választották a polgári engedetlenség és tíz tanár sztrájkol.

Gadanecz Éva tanár szerint miközben a tanárok egyre jobban fel vannak háborodva, addig egyre elkeseredettebbek és egyre fáradtabbak is, mert "nyilván célt érnek a fenyegetések és megfélemlítések". A tanár szerint az oktatási kormányzat pedig éppen erre játszik, és pontosan tudja, sokan a családjuk miatt nem tudják felvállalni annak a veszélyét, hogy egyik napról a másikra elveszítsék a munkájukat.

 
Diákok ülősztrájkja a Blaha Lujza téren 2022.12.18-án. Fotó: Bodnár Barna/Klubrádió
 

 

Hogy mi a különbség a sztrájkoló és polgári engedetlenséget választó munkatársak között, azzal kapcsolatban rámutatott, hogy a kormánypártok úgy módosították a tanárok sztrájklehetőségét, hogy a végzősök óráinak a 100 százalékát, a többiekét 50 százalékban meg kell tartaniuk (miközben a sztrájk miatt ezért pénz nem is jár nekik), így kiüresítették a sztrájktörvényt, amivel "semmilyen célt nem lehet elérni".

Ezért sokan inkább a polgári engedetlenséget választják, illetve vannak, akik azt vállalták, hogy minden nap egy órát elhagynak, és a polgári engedetlenség keretében ez az egy óra akár végzős óra is lehet. "Ez inkább demonstratív cselekedett, valóban megakasztani a tanítást nem tudja" - jelentette ki.

Ő személy szerint a végzőseinek online összefoglalókat küld, ami annyit nem ér, de kicsi mankóként szolgál az érettségire, amire nélküle készülnek. Vegyesek a megoldások, jelentette ki.

Gadavecz attól tart, hogy a kormányzat kivérezteti az iskolákat, és neki is "olyan etikai döntéseket kell meghoznia, amire az ember soha nem lehet felkészülve":mivel árt az ügynek, mivel árt magának, a gyerekeknek, a családjának, és még mi fér bele a lelkiismerete szerint, mikor kell feladnia az egészsége érdekében. Nincsenek pozitív válaszai, mondta. 

A Reggeli gyorsban interjút adott Mészáros Bence is, aki a Egységes Diákfront aktivistája is, aki a diákok elszántságáról azt mondta, több hónapja folyamatos tiltakozássorozatba álltak bele, és reméli, ezzel is motiválva a tanáraikat. Megrázónak nevezte, hogy újabb nyolc tanárt rúgtak ki, mert szerinte ez csorbítja a diákok és a tanárok jogait, így "karácsony előtt pedig több száz életet érint a döntés". A diákok nevében megígérte, nem adják fel, és folytatni fogják. És addig motiválják a tanárokat, amíg lehet.

2022. december 08. Reggeli gyors - részlet 2022.12.08. Mészáros Bence
05:47
00:00

Az ő iskolájában, az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban, ahol 11. osztályos, ma is sztrájkol, és elmondta, a második órában országszerte több száz iskolában ülősztrájk vette kezdetét.

A szülőkről is beszélt, akiknek "meg kell mutatniuk, hogy az oktatás utolsó órájában vagyunk Magyarországon", ezért abban reménykedik, hogy a szüleik is kiállnak a saját gyerekeikért, így az országért és a tanárokért, hiszen a "tanár a saját gyerekük jövőjét képezi és oktatja".

Mészáros Bence szerint az elmúlt 30 évben nem volt olyan tüntetéssorozat, ami ennyi ideig fennmaradt volna. "Sajnos a magyarokban van egy olyan tudat, hogy akkor sem változik semmi, ha kiállnak valamiért", de ők pont az ellenkezőjében hisznek: "Mi, diákok, nagyon kitartóak vagyunk, ezt a történelem már többször is megmutatta".

Ők tettek egy ígéretet, és "addig fogjuk csinálni, amíg nem lesz változás", ezért ki is állnak, és folytatják, mondta Mészáros Bence diákaktivista. Hogy elég diák csatlakozott, és egyetért-e velük, arra azt válaszolta, hogy "november 18-an Budapesten és negyvenöt városban kezdeményeztek a diákok megmozdulást, ami megmutatja, hogy az ország összes pontján kiállnak a diákok. Szerinte ez mutatja, hogy a többség egyetért, és várja is őket tüntetni. "A diákság elhivatott, vidéken is egyre aktívabbak, és szervezkednek". Céljuk, hogy ne megosztottságban éljünk, hogy összeálljanak és erőt mutassanak.