„Klubrádió
Reggeli gyors

Csökkenthetik a befagyasztott uniós támogatás összegét

12/12/2022 08:27

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Akárhogy is ellenkezett a magyar kormány, az unió januártól pénzügyileg is támogatja Ukrajnát. Németország azt kérte, ne a teljes összeget fagyasszák be a Magyarországnak járó pénzekből. Miért nem zavarja Orbánt, hogy egyre jobban elszigetelődik. Putyin, Kaczyński és Orbán beszédeiben közös, hogy beszédeikben mindig van egy-egy, kisebbségeket bántó passzus. Nemzetközi lapszemle.

2022. december 12. Lapszemle 20221212/Csernyánszky Judit
05:41
00:00

Az EU Orbánék vétója ellenére is pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának. A hitelt 10 éves visszafizetési periódussal januártól folyósítja – írja a New Voice of Ukraine portál. Brüsszel a pénzt a sürgősségi alapból fogja biztosítani, hogy az oroszok támadásai miatt megrongált infrastrukturális rendszereket mielőbb helyre tudják állítani.

A FAZ szerint az Európai Bizottság álláspontja változatlan, be kell fagyasztani a 7,5 milliárd eurós kohéziós alapot Magyarország számára. Johannes Hahn költségvetési biztos szerint a magyar kormány uniós pénzelosztása továbbra is veszélyt és kockázatot jelent az uniós költségvetés számára. Németország azt kérte, hogy kisebb összeget fagyasszanak be, erről az uniós pénzügyminiszterek dönthetnek, de az biztos, hogy az EB álláspontja nem változott.

EU–Nyugat-Balkán csúcs
 
EU-Nyugat-Balkán csúcs
 
Tirana, 2022. december 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl b2) és António Costa portugál miniszterelnök (b) az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Hétfőn megkezdődnek a miniszterek közötti egyeztetések, és feltehetően a csütörtöki uniós csúcs előtt meg is hozzák a végleges döntést. December 18-án kell végleg pontot tenni az ügy végére. A lap információi szerint a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul, ha megvonják a forrásokat.

Ugyanakkor állítólag létezik egy B terv is. Németország másokkal egyetemben a magyar kormány tudomására hozta, hogy a kijevi hitel megvétózása nem marad következmények nélkül, ezen múlhat a Covid-féle helyreállítási alap. A cikk szerint nem kizárt a befagyasztott összeg jelentős mérséklése - a Balti-államok és Szlovákia is hajlik erre.

Az European Conservative azért kritizálja Brüsszelt, mert a saját politikáját rá akarja kényszeríteni az uniós tagállamokra. Sven Larson szerint ez komoly fenyegetést jelent az Unió egységére. A cikkben arról írnak, hogy Horvátország a schengeni övezet része lett, de Románia és Bulgária az osztrákok, illetve a hollandok ellenkezése miatt nem, mert nem tudják kellőképpen védeni határaikat.

A lap Magyarországot hozza fel példának, szerintük Orbánék helyesen megállították a menekültek beáramlását 2015-ben, ehhez képest az Unió bünteti őket. A cikk abban sem biztos, hogy Magyarországon nincs demokrácia, a szerző számára érthetetlen az is, miért akarja megvonni Orbánéktól Brüsszel az uniós forrásokat. Szerinte ugyanis kizárólag ideológiai alapon zajlik a vita Magyarország és Brüsszel között – írja az Egyesült Államokban élő újságíró. 

A bangladesi New Age portál az Orbán által kitalált és Frank Füredi által vezetett brüsszeli unióellenes agytrösztről ír, és hogy az állami pénzzel felpumpált Mathias Corvinus Collegium teljes erőbedobással hirdeti az orbáni téziseket. A lap arról is ír, hogy Orbán miként süllyesztette az országot a választási autokráciába, hogy osztja fel például a földeket/erdőket/mezőket a sajátjainak, miként osztja szét a "barátainak" az uniós pénzeket, így a mezőgazdasági szubvenciókat is. Az elemzés azzal zárul, hogy a magyar kormányfőt egyáltalán nem zavarja az egyre nagyobb elszigetelődése, és annál inkább folytatja szélsőjobboldali játszmáit, és barátkozik zavartalanul az oroszokkal.

Donald Tusk, volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács volt elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Vlagyimir Putyinnal és a Kremllel példálózott az ENSZ emberi jogi napján Varsóban – írja a First News angol nyelvű lengyel portál. Tusk élesen bírálta Jarosław Kaczyńskit, a kormányzó Jog és Igazságosság párt elnökét, szerinte Putyin, Kaczyński és Orbán beszédeiben mindig van egy-egy, kisebbségeket bántó passzus. Megszégyenítik az LMBTQ-közösségeket is, és azt állítják, hogy "nyugatról jön", és "megfertőzi az embereket". Tusk Kaczyńskira is reagált, aki szerint, ha Tusk hatalomba kerülne, talán még a nemét is megváltoztatná, és nőnek adná ki magát.