„Köszönjük
Utcafront

Córdobától a Takáts-házig

16/06/2024 17:04

| Szerző: Árva Brigitta

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az e heti Utcafrontban bejártuk Córdobát, a Szervita teret, a Takáts-házat. Beszéltük a Dürer kert és környéke helyére "ledobott atombomba" utórezgéseiről és a Józsefvárosi Múzeum átépítéséről is.

2024. június 15. Utcafront (2024. június 15., szombat 17:00)
50:06
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

A IX-X. században a világ legnagyobb városa volt, az iszlám uralom idején a művészetek és a magas tudományok központja, a kalifátus felszámolása után szerényebb folytatás következett, de mindig van feltámadás: Córdoba lesz a legújabb városi séta állomása Sylvester Ádámmal.

A budapesti utcamustra ezúttal folytatásos regénnyé válik, Torma Tamás a Szervita tér újabb csodáiról mesél.

 
Teleki-palota
 
Szervita tér
Fortepan / Kelecsényi Kristóf
 

A homlokzaton egy elefánt látható, tovább szemlélve a Zsolnay kerámia védjegyei tűnnek fel, a neve viszont egyikre sem rímel: Takáts-ház. Kelecsényi Kristóf tárja fel az épület titkait.

 
Takáts-ház
 
A Váci utca és Duna utca sarkán épült az emeletes bérház.
Google Maps
 

A Bosnyák téri ingatlanberuházás, a Rákosrendezőn a mini-Dubaj, azután a Közvágóhíd helyére épített cellaváros és most az Ajtósi Dürer soron emelt nyomasztó, fekete irodaházak többi között abban hasonlítanak egymásra, hogy mind a pénz magyaros, avagy inkább NER-es körforgásának termékei. Állami pénzen gründolt tőkealapok tulajdonosai megveszik a helyet, felépítik a brutális épületeket, majd ismét jön az állam és megveszi tőlük. Zsuppán András a Dürer kert és környéke helyére ledobott atombomba utórezgéseiről fog beszámolni.

 
Dürer Park épülő irodaházak
 
Ajtósi Dürer sor 19.
Google Maps
 

Elkészült a Józsefvárosi Múzeum. A körúti ház áttervezése és átépítése valóságos bravúr – Tőrös Ágnes és Botos András építész, belsőépítész páros mesél a különleges kihívásokról.

A teljes adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Utcafront
2024. június 15., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta