„Klubrádió
Reggeli gyors

Brüsszel is tudja: Orbán egy éve Lukasenkával parolázott

26/05/2021 09:54

| Szerző: Klubrádió

A rendkívüli EU-csúcson rendkívüli téma lett a meghatározó: egy nappal a találkozó előtt Fehéroroszország eltérített egy repülőgépet, amin EU-s állampolgárok ültek. Orbán sem mehetett szembe most a fősodorral.

A rendkívüli EU-csúcs fejleményeiről beszélt Nemes Gábor, a Klubrádió tudósítója. Eredetileg a klímaváltozás elleni lépésekről, valamint Oroszországhoz, a Közel-Kelethez és Angliához való viszonyról lett volna szó, ám a terveket keresztül húzta a Belarusz-gépeltérítés.

2021. május 26. Reggeli gyors - részlet 21.05.26. Nemes Gábor
11:25
00:00

Az Európai Unió országai tavaly egyhangúlag vállalták, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentik a klímagázok kibocsátását. Ennek részleteiről volt szó, de elnapolták az ügyet. A bolgárok és a csehek már az ülés elején kijelentették, hogy nekik nem fog sikerülni a csökkentés, a lengyelek pedig, akik az egész gazdaságukat a szénre építették, arra panaszkodtak, hogy az átállás - már most látszik - sokkal többe fog kerülni, mint tervezték. 

Klíma szempontból a lakások szigetelésének és fűtésének a javítása is szóba jött, hogy mennyi pénzt kapjanak  szegényebb országok a fejlesztésekre. "De nem a rezsiharcról szólt a ülés, amit Orbán mondott". Nemes szerint ez erős csúsztatás. Az EU eddig is segített, és EU-s pénzből szigeteltek házakat, de most új a megközelítés.

Ösztönözni kellene a spórolást, de ez a kelet-európaiak között ez nem túl népszerű szemlélet, mondta a tudósító. Amit egy holland, német csinál a saját házában, az nálunk sokkal többe kerül. Felmerült, hogy csak a nagy kibocsátókat és a gyárakat vegyék elő, de semmi sem fekete és fehér ebben a kérdésben: Nemes szerint most az arányokról van szó, és ez nem a miniszterelnökök területe, nem értenek hozzá.

A vakcinákról is szó volt. Az EU-ban már van elég oltóanyag, most az a kérdés, hogy ezzel mi legyen. Az EU 100 milliót ajánlott fel a szegényebb országoknak. 

És szóba került minszki gépeltérítés, ami ebből a szempontból a legjobb időszakban, egy nappal a csúcs előtt történt. Mivel EU-s polgárokkal teli gépet térítettek el, erre reagálni kellett, mert felért egy hadüzenettel. Ebben a témában nem lehetett szembe menni az EU-s állásponttal, mondta Nemes, aki szerint, ha valaki így tett volna, azt elsöpörték volna, és örökre megbélyegezte volna magát. Mindeközben azt mindenki tudja, hogy egy éve Orbán még bőszen Lukasenka kezét rázogatta, mondta.

Nem is Minszk az érdekes, hanem hogy mi legyen a Lukasenka mögött álló Oroszországgal és Putyinnal.