„Klubrádió“
Esti gyors

Biztonságpolitika – Nem szabad megbízni egy másik hatalomban

13/02/2020 10:40

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai hírszerzés majdnem fél évszázadig hallgatta le még a saját szövetségeseit is. A célkeresztben lévő országok -tudtukon kívül- még fizettek is ezért.

2020. február 12. Esti gyors - részlet 20.02.13. Kis-Benedek József
05:45
00:00

A trükk az volt, hogy a CIA 1970-ben megvett egy svájci céget, amely titkosító eszközöket, gépeket gyártott. A Crypto AG piacvezető volt a világon, s lévén svájci, számos ország megbízott benne, vették, vitték a titkosítókat szép számmal. És amikor a cég amerikai tulajdonba került, onnan a gépekkel kódolt üzeneteket már a CIA tudta visszafejteni, hatalmas mennyiségű titkos információhoz jutott ezen a módon. Mellesleg az Egyesült Államok a szövetségeseit sem értesítette, hogy a vállalat már nem a svájciaké.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő nem lepődött meg különösebben a most nyilvánosságra került történeten. A Wikileaks-botrány korábban már számos titkot leleplezett. Megjegyezte, hogy érdekes, vagy nagyon is érthető módon a Szovjetunió és Kína nem vásárolt ilyen kódoló berendezéseket.

Ez a trükk egy olcsó és jó hírszerző lehetőség. Nem is a gazdasági értéke a jelentős, hanem a politikai, ilyen eszközöket ugyanis általában a diplomáciában használnak, vagyis egy ország külügyminisztériuma kommunikál így a nagykövetségeivel. A megszerzett információkból lehet következtetni előre egy ország politikájára, terveire, ez az igazi érték.

A szakértő szerint ebből az egész történetből az a legnagyobb tanulság, hogy egy országnak nem szabad megbíznia egyetlen más hatalomban sem. A titkos kommunikáció céljára szolgáló eszközöket, technikákat magának kell kifejlesztenie.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: A legendás Enigma egy részlete. Fotó: Flickr.com.

Esti gyors
2020.02.13. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor