„Klubrádió
Megbeszéljük...

Azt építtet a kormány, amit akar

18/11/2019 17:26

| Szerző: Bolgár György

Alkotmányos aggályokat is felvethetnek azok a javaslatok, amelyekkel a Fidesz akarja megkötni az önkormányzatok kezét.

2019. november 18. Megbeszéljük - részlet 19.11.18. Lövétei István
11:37
00:00

Az önkormányzatok a jövőben nem szólhatnának bele, hogy mi épüljön a területükön és mi ne. Így értékelhető az a kormánypárti javaslatcsomag, amely a minap került a törvényhozás asztalára, komoly felháborodást keltve az ellenzéki oldalon. Valójában arról van szó, hogy az önkormányzatok mozgásterét nagyon behatárolná a kormány, de az nem teljesen igaz, hogy a helyhatóságnak semmi köze nem lenne ahhoz, mi történik egy településen. Az egész kérdés a stadionépítések kapcsán merült föl. Lövétei István alkotmányjogász, közigazgatási joggal foglalkozó szakember elmondta, hogy a kiemelt állami nagyberuházások eddig is előnyt élveztek, még az építési szabályok szó szerinti betartása sem volt kötelező.

A kormány tehát azt építtethet, amit akar. Más kérdés, és ez már nem a jog terepe, hogy ha egy beruházás ellen az önkormányzat határozottan tiltakozik, akkor mit lép erre a hatalom. Az már nyílt erőszak, ha a tiltakozás ellenére ragaszkodik a tervéhez. Lövétei István szerint ezt valószínűleg nem vállalja fel a kormány, már csak azért sem, mert Orbán Viktor a saját szavát szegné meg. A miniszterelnök ugyanis azt ígérte, hogy a budapestiek beleegyezése nélkül nem folytatják a nagy beruházásokat.

Az tény, hogy jogi lehetősége nincs egy önkormányzatnak a nem kívánt építkezések megtiltására. Az építési szabályzatokat továbbra is a település képviselő-testülete határozza meg, de ezek többnyire technológiai, esetleg esztétikai követelményeket tartalmaznak.

A javaslatcsomag másik fontos eleme az, hogy a helyi adót a tömegközlekedésre kellene fordítania az önkormányzatnak. Ez már nagyon megnehezítené egy település életét, gyakorlatilag forrásmegvonást jelentene, ugyanis eddig a költségek egy részét az állam vállalta. Egy ilyen törvénnyel a kormány elvenné a döntés lehetőségét a településtől, hiszen annak nem maradna pénze más célokra. Lövétei István szerint ez már alkotmányos probléma, amivel illene foglalkoznia az Alkotmánybíróságnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2019.11.18. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György