„Támogassa
A lényeg

Az orosz katonák már Kijevben vannak

25/02/2022 10:08

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz hadsereg első egységei eljutottak Kijevbe, „az ellenség már Obolon kerületben tartózkodik.”

Orosz hadművelet
 
Orosz hadművelet
 
Kijev, 2022. február 25. Metróállomást óvóhelyként használó emberek Kijevben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen. MTI/AP/Emilio Morenatti
Fotó: Emilio Morenatti
 

 

Arra biztatták a lakosokat, hogy készítsenek Molotov-koktélokat, és azzal harcoljanak. A békés helyieknek azt tanácsolták, legyenek óvatosak, ne hagyják el otthonaikat.

Andrzej Duda lengyel elnök szerint Kijev bombázása egyértelmű terrorcselekmény. Duda reggel telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ami után a Twitteren azt írta: az ukrán fővárosban nagyon nehéz a helyzet, „drónok lakóházakra vetnek bombákat, emberek halnak meg. Ez nyilvánvalóan egy terrorcselekmény, hogy megtörjék őket lelkileg. Mindazonáltal óriási az elszántság a főváros megvédésére.”

(24.hu-444)