„Klubrádió
Reggeli gyors

Az oltással a gyerekek visszakapják a gyerekkorukat

9/12/2021 12:50

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Tavasz óta a 12 év feletti gyerekek, mostantól pedig már az 5 éven felülieknek is lehetővé teszik a Covid-19 elleni oltást. Lesz-e kötelező oltás, hány oltásra lesz szükség? - Ezekre a kérdésekre válaszolt Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének az elnöke a Reggeli gyorsban. Sajnos az oltáson kívül jelenleg nem látszik semmilyen más megoldás.

2021. december 09. Reggeli gyors (2021. december 09., csütörtök 06:00)
00:00
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 77:30-tól hallgathatja meg.

"Nagyon jó, hogy már az 5-11 éves korosztály is megkaphatja a Covid-19 elleni oltást, hiszen a köztudatban eddig a felnőttek megbetegedéséről tudtunk: ők kerülnek lélegeztetőgépre és kórházba, de tudni kell, hogy a gyermekek közül is kerülnek kórházba, akár lélegeztetőgépre" - mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének az elnöke a Reggeli gyorsban. És a gyerekeknél is előfordul sajnálatos módon az "a nagyon ijesztő és nagyon súlyos állapotot jelző sok szervi gyulladás, amely a koronavírus fertőzés után hetekkel, akár hónapokkal alakul ki".

Nagy számban jelentkezik a betegség lecsengése után az úgynevezett post-Covid szindróma. Ez valamilyen fájdalom, a mindennapi életet zavaró álmatlanság vagy éppen aluszékonyság, tanulási zavar. A koronavírus ugyanis számos olyan tünetet okozhat, ami az egyszerű influenzával szemben a betegség lefolyása után is megmarad. "Ezeket a védőoltással mind meg lehet előzni, ahogy meg lehet előzni az izolációt, a bezártságot, a karantént is: tehát a gyerekek visszakapják a gyerekkorukat".

Koronavírus - Izrael
 
Koronavírus - Izrael
 
Tel-Aviv, 2021. november 23. Egy kilencéves lány megkapja az első adag koronavírus elleni védőoltását Tel-Avivban 2021. november 23-án. Izraelben megkezdődött az 5 és 11 éves kor közötti gyermekek oltása. MTI/AP/Oded Balilty
Fotó: Oded Balilty
 

 

Ahhoz, hogy végleg le tudjuk gyűrni ezt a vírust, ahhoz mindenkinek igenis tudomásul kell vennie, hogy az oltáson kívül jelenleg nem látszik semmilyen más megoldás - hangsúlyozta a gyerekorvos.

A gyerekorvos szerint "a vizsgálatok azt mutatták, hogy nekik sokkal kisebb adag elegendő. A felnőtteknek szánt dózis egyharmadát kapják a kisgyerekek, ami a szervezetük erős immunválasza miatt "elegendően erős védettséget fog okozni, és a mellékhatások is ritkábban jelentkeznek". Azért Pfizert kapnak, mert "egyelőre ez az egyetlen, amelyből megfelelő számú és minőségű vizsgálat" áll a rendelkezésre, és azok az bizonyítják, hogy a gyermekek számára egyszerre hatásos és egyszerre veszélytelen, tehát biztonságos.

Hogy harmadik oltásra szükség lesz-e, arra egyelőre nincs elég adat. Mindenesetre "immunológiai körökben felmerült, hogy ahogyan a felnőtteknél is a három oltás tekinthető alapimmunizációnak". Egyelőre a gyerekek három hét különbséggel két oltást fognak kapni, majd a további vizsgálatok fogják megmutatni, hogy fél, egy év, vagy két év múlva szükséges-e egy emlékeztető oltás, mondta az orvos.

A szülők természetesen a mellékhatások miatt aggódnak, amire Havasi azt mondta, hogy ugyan előfordulhat, ahogy a felnőtteknél is, de ebben a korcsoportban sokkal kisebb számban tapasztalták, mint a nagyobbaknál. "De mint minden védőoltás után, ennél is előfordulhat helyi fájdalom, izomfájdalom, duzzanat, bőrpír, hőemelkedés és pár napos gyengélkedés. Amíg ide jutottunk, több ezer kisgyerek oltását követték napról napra, és a legkisebb rezdüléseket is lejegyezték, ahogy a védőoltásoknál történik, és ebben a korcsoportban nem tapasztaltak sem anafilaxiás reakciót, sem szívizomgyulladást. Ez a két legsúlyosabb lehetséges mellékhatás, de ezek rendkívül ritkán fordulnak elő, az idősebb korcsoportokban is egymillió esetből csak néhány alkalommal fordult elő oltás után. A mellékhatásokkal kapcsolatban Havasi megjegyezte, hogy ugyanezek a hatások sokkal súlyosabb formában sokkal gyakrabban fordulnak elő valós vírusfertőzésnél.

Amikor valaki mérlegeli, hogy kiteszi a gyereket a valós fertőzésnek, vagy inkább a védőoltást kapja, akkor azt kell eldöntenie, hogy a fertőzés okozta súlyosabb kockázatot, vagy a védőoltás okozta esetleg enyhébb mellékhatásokat választja.

Szerinte a megfelelő tapasztalat majd megnyugtatja a szülőket és a gyerekeket, hogy ennek a védőoltásnak nincsen hosszú távú káros hatása, és ezután mérlegelni lehet a kötelező oltás bevezetését is, "mert láttuk, hogy a nagy világjárványokat vagy nagyon nagy áldozattal, sok halott árán sikerült megállítani, vagy védőoltással.

Egy generációval előttünk még megtapasztalták, mit jelentett a járványos gyerekbénulás, aminek csak a védőoltás tudott véget vetni, és a feketehimlő járvány addig tért vissza-vissza, amíg be nem vezették a teljeskörű kötelező védőoltást. Havasi szerint úgy tűnik, hogy a koronavírusnál is két lehetőségünk van, vagy minden évben oltakoznunk kell mint az influenza vírus ellen, vagy egy hatékony védőoltással sikerült majd egyszer megállítani úgy a járványt, hogy utána már csak egy közönséges nátha maradjon belőle.

A gyerekek oltásának még nem ismert a pontos menetrendje, a gyerekorvosok ezen a héten összegyűjtik a jelentkezőket, és azokat, akik már hamarabb jelezték, hogy szeretnék a gyerekeiknek minél hamarabb beadni, a létszámot pedig elküldik az oltás szervezőinek: Havasi arra számít, hogy a korai jelentkezőket be tudják oltani abban az ütemben, ahogy az országba érkező védőoltások eljutnak a praxisokba. Ugyanakkor vannak kis praxisok, vegyes praxisok, ahol nincs elég jelentkező, és mivel a gyerekeknek tízes kiszerelésű ampullákban küldik a védőoltást, ezért Havasi szerint ezeken a helyeken vagy másik háziorvosnál, vagy oltóponton kapnak a gyerekek oltást. A gyerekorvosok mindenesetre jelezni fogják a náluk jelentkezőknek, hogy mikor jöhetnek oltakozni.