„Klubrádió
Reggeli gyors

Az oltás nem magáncég kezébe való

19/02/2019 12:33

| Szerző: Klubrádió

Nem tud beszerezni oltóanyagot egy magáncég úgy, ahogyan az állami központ. Nem tud adni olyan garanciákat sem. Akkor miért is volt a „magánosítás”?

2019. február 19. Reggeli gyors - részlet 19.02.19. Falus Ferenc
06:44
00:00
Egy Kft.-hez került az elsősorban trópusi betegségekkel foglalkozó oltóközpont, amelyet korábban az Országos Epidemiológiai központ üzemeltetett. A Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontban nem csak a külföldre utazók kaphatták meg a szükséges vakcinákat, hanem az is a feladata volt, hogy ha az országban megjelent egy eddig ismeretlen betegség, akkor a magyar lakosságnak itthon védelmet biztosítson.

 
Forrás: Flickr.com
 

Arról, hogy milyen veszélyei vannak a kvázi magánosításnak, Falus Ferenc beszélt a Reggeli gyorsban. A volt tisztifőorvos szerint az egészségügyi hatóság kezében kell lennie egy referencia központnak. Például azért, mert egészen mások a beszerzési lehetőségei, mint egy magáncégnek. Nem régi a példa, amikor a központ egyik munkatársánál felmerült az ebola gyanúja, amely egy kísérlet során fertőzhette meg. Az intézmény azonnal be tudott szerezni olyan oltóanyagot külföldről, amelyet még nem is engedélyeztek. Egy magáncég ilyen nem kaphatott volna.

Azért is kellenek ellenőrző referencia központok, mert ezek biztosíthatják az egészségügyi ellátás minőségét. A hasonló központokat szisztematikusan, sorra zárta be az Orbán-kormány. És ami a betegnek talán a legfontosabb: a garancia. Ha valakinél egy oltás után szövődmény keletkezik és a bíróság megítéli neki a kártérítést, esetleg egy évtizedekig fizetendő járadékot, akkor az egy állami intézménytől garantáltan megkapja. Egy magáncég addig fizet, amíg létezik és fizetőképes. Magyarországon különösen fontos a biztonság, a garancia, hiszen számos oltásellenes mozgalom van.

Falus Ferenc szerint ez a tevékenység rentábilis, akár jó üzlet is lehet. Az homályos, hogy milyen céghez került az oltásközpont, annyit azért lehet tudni, hogy eddig tekintélyes uniós pénzeket kapott, például egy balatoni bringatanya létesítésére.

Dési János interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.