„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az időközi választás ellenzéki kudarcait a közös ügyek hiánya okozhatta

27/06/2022 18:34

| Szerző: Klubrádió

Az április 3-i országgyűlési választások eredménye is közre játszhatott az ellenzék újabb vereségében, amit a most vasárnapi önkormányzati időközi választásokon szenvedett el, de a választók megszólítása is hiányzott – mondta Horn Gábor politológus.

2024. április 23.
00:00
00:00

Rekordszámú, több mint ötven településen rendeztek vasárnap időközi önkormányzati választást. Azokat az időközi voksolásokat tartották most meg, amelyeket a koronavírus-járvány miatt 2020. november 4-én hatályba lépett veszélyhelyzet idején nem tudtak lebonyolítani. Budapesten három kormánypárti és egy ellenzéki képviselő nyert vasárnap a kerületi időközi önkormányzati választásokon. A IV. kerület 2-es egyéni választókerületében az ellenzéki jelölt, Vasvári László győzött 47 százalékkal a fideszes jelölt, Drabant Fruzsina (40 százalék) előtt. A VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a fideszes Gondos Judit (63 százalék) szerzett mandátumot az összellenzéki jelölttel, Pityó Lászlóval (36 százalék) szemben. Az V. kerület 3-as egyéni választókerületében nagy fölénnyel nyert a fideszes Nagy Gergő (71 százalék) az ellenzék jelöltje, Fábián Benjámin előtt (27 százalék). A VII. kerület 4-es egyéni választókerületében szintén a Fidesz jelöltje győzött, Ripka András 46 százalékkal nyert az ellenzéki Jenei Kevinnel (28 százalék) szemben.

Horn Gábor politológus a Megbeszéljük című műsorban elmondta, szerinte szerencsés volna, ha a helyi ellenzékek tagjai önvizsgálatot tartanának, és utánajárnának, miért voltak sikertelenek jelenlegi kampányaik. Most még lenne esélye az ellenzéknek, hogy kijelölje azokat, a választókat is megszólító közös ügyeket, amelyekért együttesen ki tudnak állni. Markáns, jól hallható ügyekre van szükség – legyen az egy igazságosabb társadalom, vagy a zöldpolitika – de semmiképp sem olyan, ami a kormánypárt ügyeihez igazodik, hanem adott esetben a Fideszt bírná igazodásra.

Probléma az is, hogy tizenkét éve ugyanazok politizálnak az ellenzékben. Nem feltétlenül új arcokra van szükség, hanem olyan hiteles figurákra, akikben ténylegesen van elköteleződés és tenni akarás. Aki pedig csak a fizetést akarja felvenni, de a valódi politizálást elkerüli, azt párton belül le kell cserélni – mondta az elemző.

Még a szocialista diktatúra idején is voltak lehetőségek az önszerveződésre. Horn szerint a pártoknak támogatniuk kéne, hogy létrejöjjenek helyi közösségek, ahol maguk közt és helyi ügyek mentén politizálhatnának az arra fogékonyak. Újra kell építeni az országos hálózatot, mivel így lehet mozgósítani és bevonni a választók széles rétegeit.

Horn a vármegyék ötletéről azt mondta, ez egyáltalán nem gumicsont. A Fidesz-világnak fontos sarokköve, hogy a fontos ügyek ne helyben dőljenek el, hanem a központban. A politológus szerint az ispánság és a vármegyerendszer a következő lépése lenne a helyi legitimációval rendelkező önkormányzatok felszámolásának és a centralizációnak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Horn Gáborral
2022. június 27., hétfő 16.15
riporter: Bolgár György