„Klubrádió
Reggeli gyors

Az exgerilla kolumbiai elnöknek kell megoldania a gerillák jelentette problémát

22/06/2022 14:56

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Bár maga is szabadságharcosként kezdte pályáját, Gustavo Petrónak meggyűlhet a baja az aktív gerillacsoportokkal – mondta Vogel Dávid biztonságpolitikai szakértő a Reggeli gyors című műsorban.

2022. június 22. Reggeli Gyors - részlet (2022.06.22.) Vogel Dávid
07:16
00:00

Gustavo Petro, Kolumbia hétvégén megválasztott új elnöke – aki a dél-amerikai ország első baloldali államfője – fiatalon tagja volt az egyik gerillaszervezetnek, az M-19 elnevezésű forradalmi szocialista-bolivarista csoportnak, ami azóta politikai párttá szelídült. A politikai tapasztalatlanság nem róható fel Petrónak – véli Vogel Dávid biztonságpolitikai szakértő –, hiszen 2012 és 2015 között a főváros, Bogotá polgármestereként dolgozott. Továbbá harmadszorra indult az elnöki székért. A választási eredmény más vonatkozásban is történelminek mondható, hiszen nem csupán először lett baloldali elnöke az országnak, de először választottak afrokolumbiai nőt az alelnöki posztra. Francia Márquez jogi végzettséggel rendelkezik, választási ígéretei szerint különös figyelmet fordít az emberi jogok érvényesítésére és a környezet védelmére. 

Az új elnöknek beiktatása után szembe kell néznie az országot megosztó problémákkal – tette hozzá a szakértő. Az előző vezetés hosszú évekig halogatta a kiegyezést a különböző gerillacsoportokkal. Így az ország polgárháborús helyzetét nem tudták megoldani, sem enyhíteni. 2016-ban az akkori kormány megkísérelt békét kötni a legrégebbi és legnagyobb gerillaszervezet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) tagjaival. A FARC a hidegháború kezdetekor baloldali eszmei alapon szerveződött, később azonban a drogkereskedelem felé fordult. Fegyveres erőik akkorára duzzadtak, hogy fenyegetést jelentettek a nemzeti hadseregre, ezért az USA beavatkozott pénzzel és fegyverszállítmányokkal. A feszültségeket a hat évvel ezelőtti békeszerződéssel kívánta enyhíteni a kormány, azonban a kolumbiai társadalom többsége ellenezte azt, ugyanis túl nagy engedményeket – büntetlenséget és parlamenti helyeket – ajánlottak a csoport tagjainak. A FARC jelenleg is aktív szakadár csoportjai jelentős területeket tartanak ellenőrzésük alatt szerte az országban. Az új elnök egyik kiemelt és sürgős feladata lesz megoldani ezt a problémát.

Petro már főpolgármesterként is szigorúan igyekezett fellépni a fegyvertartás szigorításának érdekében, és bírálta a félkatonai szervezeteket. Elnöki kampányában ígéretet tett egyebek között az ingyenes egyetemi oktatás bevezetésére, a nyugdíjreformra és a megműveletlen területek adóterheinek növelésére, valamint megígérte, hogy gátat szab az olajipar terjeszkedésének, hozzátéve, hogy a már aláírt szerződéseket tiszteletben tartja – derül ki a Mérce a témával foglalkozó cikkéből.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Vogel Dáviddal
2022.06.22., szerda 07:12
Riporter: Para-Kovács Imre