„Klubrádió
Reggeli gyors

Az ember, aki a gyurcsányozós ElkXrtuk kampányt egy mozdulattal megsemmisítette

24/09/2021 12:32

| Szerző: Klubrádió

Gyurcsány Ferenc a napokban megosztott egy képet, ami a kormány kurzusfilmjének is tekinthető Gyurcsány-film plakátjának inverzeként futott hatalmasat az interneten. Azon ugyanis nem Gyurcsány sziluettje, hanem Orbán Viktoré látszik, a képen az Orbán család, Rogán valamint a NER más kedvezményezettjei szerepelnek. Az ElkXrtuk felirat helyett pedig a SzétlXpjuk felirat olvasható. A Reggeli gyorsban a módosított plakát készítőjét kérdezték.

Az elmúlt évtized kommunikációjának egyik legnagyopbb változás, hogy milyen erőteljesek a politikai témájú mémek, fotoshop alkotások. Ilyeneket készített Ludas Zoltán is, aki a napokban a saját Facebook-oldalára kirakta a következő hetekben megjelenő Gyurcsány-film plakátjának módosított változatát. (Alább a beszélgetést meg is hallgathatja)

2021. szeptember 24. Reggeli gyors - részlet 21.09.24. Ludas Zoltán
09:49
00:00

A plakát népszerűségét alaposan megdobta, hogy maga Gyurcsány Ferenc is megosztotta a képet. Ludas Zoltán a Reggeli gyorsban elmondta, őt is meglepte a kép sikere, hisze azt csak a saját oldalán osztotta meg, érkeztek reakciók rá, aztán egyszer csak azt látta, hogy rengetegen megosztják.

A kép a mostani Gyurcsány-film plakátjára válaszként egy fricska. Ludasnak egy barátja javasolta, hogy csináljon egy ellenplakátot, ő pedig látott benne fantáziát. A plakát mintája az ElkXrtuk plakát volt, ugyanaz a megjelenés, de a NER lovagok személyével. "A körvonal a Viktoré, a szereplők meg hát, tudjuk" - mondta.

A Szétlopjuk feliratra érkezett néhány kritika, hogy miért jelen időben írta, hiszen már szétlopták, de szerinte ez a folyamat "valójában most is folyik".

 
Orbánizált Gyurcsány-plakát (Ludas Zoltán)
 

 

Ludas eredetileg grafikus, de most retusőrként, kreatív retusőrként dolgozik. Ügyfelei elsősorban reklámügynökségek, ő az, aki a profi fotósok és reklámügynöksége között van, a képeket rendbe rakja. Példát is mondott, különböző helyszíneken készül képeket úgy változtat meg, hogy ne látszódjon, hogy az nem egy helyen készült.

A műsorvezető megkérdezte tőle, mit jelent számára a szabadság, amire azt mondta, neki a fotoshop (képmanipulációs eszköz) pont a szabadságot adja számára, hogy szinte bármit meg tud tenni. A való életben azonban kevésbé van így. Ő imád fotózni, de mivel a megélhetést biztosítani kell, erre kevés ideje marad. Érzi a hiányát.

"Túlfejlett igazságérzetem van, és zavar, ami itthon történik" - mondta. 

A reklámpiacon sem rózsás a helyzet, egyrészt a vírus is rányomta a bélyegét, de korábban a reklámpiacot szerinte a kormány már letarolta, és szinte csak az ő plakátjaik látszanak. Ludas szerint már legalább 90 mémet készített korábban, mivel rájött, hogy "annak nem sok értelme van, hogy valakit személyesen megpróbáljon meggyőzni, hogy ne a Fideszre szavazzon. Neki ez az önkifejezési forma bejön, ezt szereti csinálni, és szerinte ezzel többet is tud tenni, mint hogy egyesével próbáljon emberek meggyőzni. Korábban voltak olyan mémjei, amiről a már Fidesz-kézben lévő Indexen is elismerően nyilatkoztak.