„Klubrádió
Reggeli gyors

"Az Alkotmányvédelmi Hivatalt is váratlanul érte, hogy a Black Cube megbízói magyarok"

27/10/2021 11:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Siewert András, a Migration Aid Alapítvány kuratóriumának alelnöke úgy véli, hogy a 2017-ben indult Black Cube-ügy mögött olyan magyar emberek állhatnak, akiknek érdeke volt a "sorosista" szervezetek lejáratása volt, lehetőleg a 2018-as választások előtt.

2021. október 27. Reggeli gyors - részlet 21.10.27. Siewert András
14:32
00:00

A fideszes propaganda éveken keresztül úgy próbálta ellehetetleníteni a Migration Aid nevű menekülteket segítő egyesületet, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak és Soros-szervezetnek titulálta – olvasható a szervezet oldalán. Mindeközben a Migration Aidnek már a kezdetek óta volt időszakos kapcsolata a magyar nemzetbiztonsági szervezetekkel, 2016-tól pedig ez éveken át folyamatos volt. Így jutottak be munkatársaik a tranzitzónákba is. Erről írt új, Fedősztori című könyvében Dezső András, a HVG újságírója is.

A téma úgy került elő újra, hogy 2021 nyarán a Pegasus név alatt futó izraeli kémprogram kapcsán néhány fideszes propagandakiadvány megint szóba hozta a Migration Aid-et, és megint úgy, mintha egy Soros György által támogatott, a magyar nemzeti érdekeket sértő szervezetet lenne.

Siewert András, a Migration Aid Alapítvány kuratóriumának alelnöke, a Klubrádióban emlékeztetett rá, 2015-ben, 2016-ban nagy felfordulást okozott a nemzetközi politikában a szíriai és iraki helyzet. Tanúi lehettünk az Iszlám Állam megerősödésének, majd az Európa felé ennek nyomán meginduló intenzív menekülthullámnak. Ez pedig azt az érthető aggodalmat keltette, hogy a menekültek közt elvegyülve szélsőséges nézetű emberek is beszivároghatnak a kontinensre.

Azt is hozzátette, hogy a civilszervezeteket addig is érték alaptalan vádak, épp ezért a Migration Aid egyértelművé akarta tenni, hogy nem céljuk a terrorista tevékenységeket erősíteni Európában, épp ezért közvetlen csatornát tartottak fent a titkosszolgálattal.

"2017-ben aztán jött egy e-mail egy magát angolnak hirdető cégtől (Black Cube), hogy szeretnének velünk találkozni. Olyan technológiát kínáltak, amely segíthet a menekültek azonosításában. Ennek bemutatására egy bécsi találkozóra invitáltak" – mondta.

Mivel Siewert gyanúsnak tartotta az ajánlatot – például azt, hogy a privát e-mail címére érkezett a levél, illetve hogy szokatlanul nagyvonalú ajánlatot tettek pusztán a találkozó kedvéért is – a magyar titkosszolgálatokkal kötött megállapodás értelmében jelezték az Alkotmányvédelmi Hivatal felé.

Végül két találkozó is megvalósult, amelyekről felvételek készültek. Az AH pedig instrukciókat is adott arra vonatkozóan, hogy mit tegyenek és mit ne.

Homok a gépezetbe egy időre csak akkor került, amikor a magyar választások előtt két hónappal kiderült, hogy a Black Cube-nak magyar megbízói vannak – áll a Migration Aid honlapján. Az is kiderült, hogy a Black Cube egy izraeli, nagy-britanniai és franciaországi székhelyű magánhírszerzőcég.

Ezzel egy időben a Magyar Nemzetben megjelent Bayer Zsolt kormánypárti publicista írása, és a lap online felületére egy hanganyag is kikerült, amely a bécsi tárgyalás egyes részleteit tartalmazta. A 2018-as választások előtt. Siewert ezt úgy értelmezi, hogy a magyar megbízók célja – bárkik is legyenek azok – kompromittáló, a választási kampányban felhasználható adatokat gyűjteni magyar állampolgárokról. Azonban külföldi titkosszolgálatokat megbízni ilyen feladattal, legyenek az magán, vagy állami szervezetek, a Btk. szerint hazaárulásnak minősül.

A teljes beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Siewert Andrással
2021.10.27., szerda 8:10
Riporter: Para-Kovács Imre