„Klubrádió
Reggeli gyors

Arató András: Most még fontosabb, hogy megmaradjon egy kritikus hang

19/09/2022 13:22

A Klubrádió a hallgatói és az olvasói adományaiból él. Hogy a következő fél évre is összejöjjön a rádió működtetéséhez szükséges pénz, vasárnap pénzgyűjtő kampány kezdődött. Arató András, a rádió tulajdonosa a Reggeli gyorsban beszélt a költségekről, kiadásokról, és hogy miért fontos, hogy a Klubrádió megmaradjon.

2022. szeptember 19. Reggeli gyors - részlet 2022.09.19. Arató András
10:09
00:00

Ez már a sokadik túlélési kampánya Klubrádiónak, mivel a rádió félévente teremti elő a működéséhez szükséges összeget a következő fél évre, ami a most, 2022 szeptemberétől a jövő év márciusáig terjedő időszakban 125 millió forint. Ennyi a kitűzött cél, mondta Arató András, a Klubrádió tulajdonosa a Reggeli gyorsban.

 
A Szörp-szóda fesztiválon Dési János Bolgár Györggyel és Arató Andrással beszélget. Fotó: Pálinkás Juan János

 

"Ha ennyi összegyűlik, akkor egészen biztos, hogy tudunk működni a következő fél évben" - jelentette ki Arató András. A bejövő pénzek elszámolása teljesen transzparens módon történik: "minden fillérről el tudunk számolni" - mondta.

A következő fél évre valamivel több összegre van szükség, mint az ezt megelőző fél évben, amikor 120 milliót kért a rádió a hallgatóitól. Azóta megváltoztak a körülmények. Annak az épületnek a tulajdonosa például, amelyben a rádió a szerkesztőségnek és a stúdióknak bérel helyiséget, arról számolt be, hogy a hétszeresére emelkedik a gáz ára, ezért ennek egy részét át kell hárítsa a legnagyobb bérlőjére, a Klubrádióra. Arató szerint ezért ők is megsaccolták, mennyit tudnak átvállalni, ami még tisztességes, ezért most egy picivel több pénzt kér a rádió.

Ugyanakkor Arató szerint minden gyűjtési akció hasonlít kicsit az előzőre, de mindig történik valami, amitől mégiscsak más. Az előző gyűjtés például éppen választások előtt zajlott, amikor Magyarország arról döntött, hogy akarja-e, vagy nem akarja újabb négy évre a NER-t. Az eredményt és azokat a körülményeket, amelyben a választásokat tartották, ismerjük. Arató szerint az az érzése támadhat az embernek, hogy még reménytelenebb a helyzet, mint korábban: Annak is látszik természetesen, mondta, ugyanolyan reménytelen, mint 2018-ban, de szerinte azóta beérett a helyzet, és az emberek közvetlenül is megérzik a kormányzati hibák és bűnök következményeit.

"Tehát olyanoktól kérünk egy picit több pénzt, akik nehezebb körülmények közé kerültek pont a kormányzati hibák miatt".

Ugyanakkor szerinte fontos, hogy "látható és hallható maradjon, hogy mi vezetett oda, ahogy most élünk", sőt most a korábbiaknál is nagyobb szükség van, hogy megmaradjon az a kritikus hang, amit egyre kevesebben képviselnek Magyarországon

A Klubrádió azt szeretné bemutatni, amit valóságnak gondol.

"Hogy elvették a Klubrádió frekvenciáját, az egy ordenáré nagy disznóság" - mondta Arató, aki szerint ezzel egyrészt nehezebbé tették a rádió helyzetét, mert sokakat nem lehet interneten elérni, másrészt azt látják, hogy nem hallgatják a rádiót kevesebben, mint amikor volt frekvenciája. "Minden hátránynak megvan a maga előnye" - mondta.

És az is igaz, hogy a rádióra nem vonatkoznak azok "az idióta korlátozások" a médiatörvényben, amik a frekvenciával rendelkezőkre vonatkoznak. Annak nincsenek előnyei, amikor egy rendszer diktatórikusan működik, és nem aszerint osztogatják a frekvenciát, ahogy törvényes és igazságos lenne, fogalmazott a rádió tulajdonosa.

Folytatjuk a munkánkat, mondta Arató, aki elmondta, hogy vasárnap, a Szörp-szóda fesztiválon is sokan voltak, és összejött 800 ezer forint. 

Arató elmondta, hogy minden egyes túlélési gyakorlat személy szerint neki egy hatalmas stressz, mert nem tudja, mik a hallgatók lehetőségei, de a rádió 12 éve tud működni úgy is, hogy a rezsim einstandolta a reklámpiacot. "De ha nincs pénzünk, nem tudunk rádiózni", és ebbe bele sem akar gondolni.

Arról is beszélt, hogy a Klubrádió a 92,9-es frekvenciát a sajátjának tekinti, hiszen törvénytelenül vették el tőle, ezért nem fog más - egyébként szintén einstandolt - frekvenciára pályázni. Egy per most is zajlik, mivel a frekvenciára kiírt pályázatot tavasszal nem a Klubrádió nyerte meg, hanem "odaadták egy kegyeltnek".