„Köszönjük,
Anno Budapest

Anno Budapest: 50 éves a táncházmozgalom

13/03/2022 05:59

| Szerző: Klubrádió/pj

Legyen tánc! 50 éve alakul meg a magyar táncházmozgalom, ezt a témát jártuk körül az Anno Budapest adásában.

2022. március 13. Anno Budapest (2022. március 13., vasárnap 14:00)
105:56
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós Szerkesztők: Árva Brigitta
A Liszt Ferenc-téri Könyvklubban - mai nevén az Írók Boltjában - 1972. május 6-án négy vezető táncegyüttes, a Bartók, a Bihari, a Vasas és az Építők a széki élmények után megszervezte az első magyarországi táncház eseményt, amiből igazi mozgalom lett Budapest- és országszerte. Panxnotded Miklós kíváncsian várta a hallgatók élményeit, hogy ők milyen módon voltak ennek részesei. Jártak-e táncházba, és ha igen, hová? Milyen táncokat tanultak, milyen ismeretségeket kötöttek? Hogy látják, él még ez a mozgalom, vagy már beverték a kalotaszeget a koporsójába? Tudták, hogy 2011-ben az UNESCO felvette a „Legjobb megőrzési gyakorlatok” regiszterébe a hungarikumnak számító táncházmozgalmat. Hogyan működhetett ez a hagyományőrző mozgalom az átkos 3T rendszerében? Miért állt ki mellette Vitányi Iván, a Népművelési Intézet akkori igazgatója?

Előjöttek a műsorban az emlékek, helyek és nevek: Martin György, Sebő Ferenc, Halmos Béla, Röpülj Páva, Timár Sándor, Novák „Tata“ Ferenc, Sipos Mihály, Kassák Klub, Muzsikás, Csík zenekar, Lelkes Lajos, Korniss Péter, Foltin Jolán, Stoller Antal Huba , Éri Péter, Fonó... Ehhez a hallgatókra is szükségünk volt - mint minden Anno adásban. Pörögjenek az alsószoknyák! 

Címlapi kép: Liszt Ferenc téri Könyvklub, az első budapesti táncház 1972. május 6-án. A kép forrása: Fortepan / Szalay Zoltán

Anno Budapest
2022. március 13. vasárnap 14:00
Műsorvezető: Panxnotded Miklós
Szerkesztő: Árva Brigitta