„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Ahol élet-halál kérdése a szóhasználat

8/01/2019 14:15

| Szerző: Klubrádió

Igaz is, meg nem is az a városi legenda, amely szerint az eszkimóknak több száz, vagy több ezer szavuk is van a hóra.

2019. január 08. Zörgő Szilvia az eszkimó nyelvről
08:02
00:00

Egy antropológus jóvoltából terjedt el, hogy rengeteg szót használnak az eszkimók a hó vagy a jég megjelölésére. A Kanadában, az inuitoknál járva jegyzett fel mintegy 50 kifejezést. Zörgő Szilvia kultúrantropológus magyarázta el, miről is van szó.

Az eszkimó nyelv sajátossága, hogy néhány szótőt használ a hó megjelölésére és ezeket a töveket variálja. Például, amit magyarul így tudunk csak elmondani: nedves, csillogó fehér por, vagy szánnak való hó, vagy az a hó, amin a napfény tündöklik, nos az inuitoknál ez nagyon röviden, egy szóval kifejezhető. (Amennyiben ezeket teljesen önálló szavaknak tartjuk.)

Ugyanez a helyzet a jéggel. Élet-halál kérdése, hogy pontosan adják át az információt: olyan jégről van-e szó, ami biztonságos, vagy olyanról, amelyik mindjárt beszakad. Hasonlóan fontos például a lappoknak is a rénszarvasok megnevezése. Mintegy ezer szavuk van rá, amelyekkel ki tudják fejezni az állat tulajdonságait.

Zörgő Szilviával Bódy Gergő készített interjút az Ötösben, a Városi legendák rovatban. A felvételt a fenti ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Pixabay.