„Klubrádió
Utópia

A világ legjobb munkahelye: a rádió

1/12/2020 21:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ma, amikor a magyar rádiózás 95. születésnapját ünnepeljük, olyan kollégákkal beszélgetünk a nap folyamán, akik nem ma kezdték a szakmát. Farkasházy Tivadar szerette feszegetni a határokat és megtartani azokat az "apróságokat", amiket a hivatalnokok megpróbáltak kivetetni a műsorból. Szilágyi János szerint a Magyar Rádió egykor a világ legjobb munkahelye volt.

A magyar rádiózás 95. évfordulóján, december első napján a szakma meghatározó alakjaival beszélgettünk.

2020. december 01. Utópia / részlet Farkasházy Tivadar 2020.12.01.
26:22
00:00

Farkasházy Tivadar 1974-ben adta be pályázatát a Magyar Rádió versenyére, a Humorfesztiválra, amivel később Sinkó Péter és Boncz Géza elől elhalászta a győzelmet. Ezt követően hagyott fel "tudományával", a közgazdaságtannal, mert rájött, hogy „a szocializmus maga a humor”, ezért onnantól fogva ennek kiaknázásával foglalkozott a rádióban. Olyanok társaságába került, mint Major Tamás, Bárdy György, Kern András, Marton Frigyes, Szilágyi György és Kaposy Miklós. A Magyar Rádiónál csak rövid időt tervezett eltölteni, de a három évből harminchárom lett. Sok évig úgy rádiózott, hogy nem szólalt meg. Jó barátságba került Hofi Gézával, amiből a rádiókabaré is profitált. Farkasházy Tivadar szerette feszegetni a határokat, azokat az „apróságokat” védelmezte, amiket az általa csak csinovnyikoknak nevezett hivatalnokok ki akartak vetetni a műsorból. A rádiót remek műfajnak tekinti, de mint fogalmazott, nem szabad hagyni, hogy „kiheréljék”.

Farkasházy Tivadar
 
Farkasházy Tivadar Fotó: Pálinkás János
 

 

2020. december 01. Utópia / részlet Szilágyi János 2020.12.01.
21:32
00:00

Valószínűtlen módon kezdte pályáját a rádiónál Szilágyi János, röviddel azután, hogy dolgozni kezdett, elbocsátották. Onnantól kezdve vette komolyan a szakmát, külsős munkatársként. Több év után lépett újra a rádió kötelékébe. Szerinte a Magyar Rádió a világ legjobb munkahelye volt. A Táskarádióval indult pályája, melynek későbbiekben egyedüli műsorkészítője lett. Később a Halló, itt vagyok! című műsorát vitte tíz éven át. Azt nehezen viselte, hogy a politika beszivárgott a műsorába. Nem tudná kiemelni olyan részét a munkájának, amit ne szeretett volna.

 
Szilágyi János
Fortepan
 

Az interjúkat a lejátszókra kattintva hallgathatja meg.

Utópia
2020. december 1., 19:00
Műsorvezető: Neuman Gábor