„Klubrádió

A tardi helyzet fokozódik - Para Kovács Imre meséje

24/09/2019 14:30

| Szerző: Para-Kovács Imre/Klubrádió

Elindult a Klubrádió 2019 őszi túlélési gyakorlata. A mostani gyűjtőkampányunk tartalmi főtémája a mesék és a kamu hírek (fake news) világa. A Klubrádió igyekszik megmutatni a valóságot, mi egy független médium vagyunk, a hallgatók támogatásából élünk. Anélkül viszont elhallgatunk.

Ezernél több írás, publicisztika, riport, esszé, tárcanovella, több száz rádióműsor, tucatnyi tévészereplés, és büszkén mondhatom: totálisan értelem és következmény nélkül; építettem volna inkább jacht-kikötőt, annak legalább látszatja van, mert ahol addig nem volt jacht-kikötő, attól fogva van jacht-kikötő, az emberek meg néznek, hogy az isten a pénz lett, és örülnek neki, mert ezt legalább értik.

Különös országban élünk, ahol a szó hasonló a kőhöz, mely néhány gyűrűt ver a víz színén és aztán elmerül egyszersmindenkorra. Nálunk a felismerést nem követi tett, a terveket nem követi megvalósítás.

Akkor miért bíbelődtem 30 éven át a fentebb felsoroltakkal ahelyett, hogy Semjén Zsolt követőjéül szegődtem volna, és most magaménak tudhatnám Borsodot, Abaújjal és Zemplénnel egyetemben? Ennek oka elsősorban a düh, a tehetetlen és elemi erejű harag, aminek következtében 1982-ben punkzenekart alapítottam, 1991-ben elhagytam az országot és 2019-ben egy kétségbeesett országban egy kétségbeesett rádióműsort vezetek. A szabatos választ egyébként a fenti kérdésre egy közéleti előkelőségünk adta meg. „Veszélyes munkát végeznek azok az írók, akik nyugtalanságot keltenek” – mondta. A felelet erre nem lehet más, mint ez: Úgy van, éppen ez a cél: nyugtalanságot kelteni és szorongást. Felizgatni a túlságosan nyugodt kedélyeket, eloszlatni azt a pusztulást takaró hitet: nyugodt és békés ország vagyunk, ahol nem kell történnie semminek se. Kell robbantani félelem nélkül azt a lelkiismeretlen nyugalmat, mely halálos veszedelmek fölött épül, mert halálos dermedtséget jelent. Többet, mint ennyit, alig tehet az író, még ezt a nyugtalanítást sem ő végzi, hanem a tények, melyeknek ő csak közvetítője és hű továbbadója.

Engem nem a nemzeti vő morálisan feldolgozhatatlan és indokolatlan gazdagsága irritál, hanem a borsodi cigány morálisan feldolgozhatatlan és indokolatlan nyomora. A szervezett és rendszerszintű lopás önmagában is elegendő lenne ahhoz, hogy lángokban álljon az ország, de mindennek letakarása a kereszténység álságos és ocsmány leplével már az arcátlanság putyini, erdogáni mélysége, ahonnan a demokratikus játékszabályok betartásával nincs kiút.

Amellett, hogy országunk egyes vezetőinek mentális állapota konkrét nemzetbiztonsági kockázatot jelet, érdemes azon is elgondolkodni, hogy ha eltávolításuk gyújtó hangú publicisztikákkal, valamint szabadnak hazudott választásokkal nem megoldható, akkor a közös éneklésen kívül még milyen megoldás jöhet számításba.

 

Para Kovács Imre meséje a 8. Szörp-Szóda Fesztiválon hangzott el. Ihletője Szabó Zoltán 1938-as szociográfiája volt, A tardi helyzet.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: Pixabay

 

Ha önt is jobban érdekli a valóság, mint a mesék, akkor támogassa a Klubrádiót. Mi segítünk kiutat mutatni a kamuhírek és propagandavilág dzsungeléből.

A Klubrádió független rádió, a hallgatók támogatásából él. Ha támogatna minket, itt teheti meg: TÁMOGATÁS