„Klubrádió
Reggeli gyors

A szerelemféltés szó nem azt jelenti, amire kitalálták

30/06/2021 11:05

| Szerző: Klubrádió

Ismét fellángol a vita a szerelemféltés szó használata miatt, miután Szegeden egy férfi meggyilkolt egy nőt és annak párját. A szó sokakat felháborít, mert olyasmire utal, ami nem igaz. Nincs szerelem.

Bolyky Orsolya, Kriminológiai Intézet főmunkatársa a Reggeli gyorsban beszélt arról, hogy miképpen jelenik meg a szerelemféltés szó a bántalmazásokkal és gyilkosságokkal összefüggésben.

2021. június 30. Reggeli gyors - részlet 21.06.30. Dr. Bolyky Orsolya
08:57
00:00

A szerelemféltés szó gyakran előkerül a sajtóban, a bíróságokon a jogi magyarázószövegben és olykor az ítélkezésben is. A kriminológus szerint ez egy régóta elterjedt kifejezés, ami mindig valamilyen párkapcsolati féltékenység okán történt bántalmazásnál vagy emberölésnél kerül elő. A sajtó, a média az igazságszolgáltatás nyelvezetéből vette át, mert a bírósági határozatokban ilyen esetekben ezt használják, holott nem takarja a valós tartalmat.

A szerelemféltés szó nem írja le a jelenséget, amire hivatott. A pszichológusok, pszichiáterek, kriminológusok szerint ugyanis nincs szó olyan szerelemről, mint amit az irodalomból ismerünk, hanem egy kóros féltékenységről van szó. Legfőképpen férfiaknál fordul elő, akik  "nem tudják belátni azt a helyzetet, hogy a párjuk elhagyta őket, a szakítás megtörtént, illetve új párkapcsolatot is létesíett az expartner, ebből adódik az a borzasztó indulat, ami a cselekvéshez vezethet".

Az igazságügyi szakmán belül is gondolkodnak erről, hiszen egy jogi hagyományról van szó. Ha egy bűncselekmény hátterében "szerelmi vonzódás, vagy vonzódás oka is felmerül", akkor a bíróság figyelembe veszi, mint kvázi enyhítő körülményt. A szakember szerint azonban ez nem általános és minden eset más. A bíróság nem egységesen enyhítő körülményként tekint rá, de néha előfordul olyan, ami megalapozza az enyhítő körülményt, akár az erős felindulásban elkövetett emberölésnél, amit enyhébben szankcionál a büntetőtörvénykönyv.

A szakember hangsúlyozta, ezt nagyon ritkán állapítja meg a bíróság, évi két-három esetben. Sokan védekeznek ezzel, azt mondják, hirtelen jött az indulat, elhomályosította a tudatát, azonban a bíróság csak ritkán fogadja el ezt a védekezést, mondjuk akkor, ha az illető rajtakapta a feleségét az otthoni ágyukban a szeretővel, akkor ez indok.

Az ítélkezési gyakorlatban "egyre inkább az látszik, hogy a bíróság alaposan megvizsgálja a "szerelmi kapcsolatnak nevezett kapcsolat hátterét: milyen volt, hogyan viselkedtek a partnerek a kapcsolat során?" Ha megállapítják előzményként, hogy a kapcsolat során is bekövetkezett birtoklás, a másik korlátozása szabadságjogaiban, zaklatás, figyelés, az már önálló tényállás a büntető törvénykönyvben, mivel előszobája lehet egy komolyabb cselekménynek is.

A szó használatába ugyanakkor a jogalkotó nem szól bele. Egy ideig elfogadhatjuk, amíg nem születik egy jobb kifejezés, mondta.