„Klubrádió
Megbeszéljük...

A szakma is csak sejti, miért menesztették Aszódi Attilát

17/01/2019 17:19

| Szerző: Klubrádió

Lehet, hogy Moszkvának akart kedvezni Orbán, amikor menesztették a paksi bővítésért felelős államtitkárt. Az is lehet, hogy a miniszterének volt útban.

2019. január 17. Jávor Benedek Paksról
15:56
00:00

Mint általában, a kormány most sem ad magyarázatot egy nyilvánvaló kérdésre. Miért mentették fel Aszódi Attilát, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt? Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője elég jól ismeri a beruházást, ezért őt kérdezte Bolgár György a Megbeszéljük című műsorban.

A képviselő szerint a szakmában kétféle válasz kering. Az egyik, hogy Aszódi Attilának konfliktusa lehetett Süli János miniszterrel, más stílusú emberekről van szó. A másik, hogy Aszódi szigorúan ragaszkodott a szakma szabályaihoz, a biztonsági, környezetvédelmi szempontokhoz, ami a Fidesznek nem tetszhetett. A beruházás mintegy három éves csúszásban van és ez már az orosz felet bosszantja, elképzelhető, hogy egyfajta engesztelés lehet az államtitkár menesztése.

Jávor Benedek attól tart, hogy ha igazak a híresztelések, akkor most elkezdik felgyorsítani az atomerőmű bővítését, mégpedig a szakmai szempontok háttérbe szorításával. Ebben az esetben egyre veszélyesebb lesz az egyébként is elég lazán kezelt beruházás.

A képviselő arról is beszélt, hogy több szervezettel együtt az Európai Bizottsághoz fordult az állami reklámköltések piactorzító hatása miatt. A kormány a jelenlegi gyakorlatával mesterségesen tartja fenn a baráti médiát és lehetetleníti el az ellenzéki orgánumokat. S itt már nem csupán anyagi kérdésről van szó, hanem a sajtószabadságról. Az unió már most is tudja támogatni a minőségi, független, tényfeltáró újságírást, de Jávor Benedek azt szeretné elérni, hogy a 2020 utáni költségvetésben ez a támogatás állandó soron jelenjék meg.

Bolgár György interjúját a felső ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: Facebook.